Bakar lite surdegsbröd

31 oktober, 2020 Av Av helenasahlqvist

Senaste månaden har det inte blivit mycket till träning. Först sjukdom, sen en minskad motivation. Började ändå med lite löpträning för en vecka sedan. Skulle springa 6,7 km (springa/gå om vartannat). Fick träningsvärk innan jag var klar, vilket visar hur dåligt tränad jag är på löpning. I tisdags, samma sträcka, men annan bana, gick bättre.

Har roat mig med att göra surdeg istället. Hittade en snubbe på You Tube som kan det där med surdegsbakning. Han heter Kenny och är så där härligt ödmjuk. Han berättar hur han gör, men menar att det kanske är helt tokigt fel. Det verkar ändå funka, så jag följer hans råd.

Har testat surdegsbak förut, men tyckt att själva surdegen luktat så illa att jag gett upp och aldrig bakat med den. Nu luktar den bra och jäser som bara den.

I torsdags började jag baka bröd av den. Tog sin lilla tid, då man först ska blanda deg, sen vänta en stund, tillsätta salt, vänta en stund, sen vika degen, så vänta lite till, vika igen och så vidare. Den här processen tog ca 3,5 timmar. Sen ställer man bara in degen i kylen så kan man grädda den när det passar.

Jag ville ha färskt bröd idag till frukost. Tänk ett saftigt gott surdegsbröd som är nygräddat en lördagsmorgon. Lyx?!

Får hoppas det är saftigt och gott. Fint blev det i alla fall.