RR Lida Loop på Kjells-Tur

RR Lida Loop på Kjells-Tur

24 maj, 2020 Av Av helenasahlqvist

Igår var det racedag. Mer än 64 km skulle avverkas under dagen. Det är Långloppscupen som kör digitala deltävlingar nu när det är tävlingsförbud. Den här helgen är det Lida Loop som avgörs. Jag och Jessica hade bestämt att köra Kjells-Tur, vissa delar av den. Lida Loop är ca 64 km långt och den sträcka jag mätt upp via datorn skulle bli 65 km. Vi startade hos henne, så vi utökade sträckan med bortåt 4 km.

Tio i nio på morgonen parkerade jag på deras gata och vi gjorde oss klara för start. Förra loppet skulle nummerlapp fästas på cykeln, så vi gjorde det, även om det inte skulle behövas. Kan ju vara kul ändå. Klockan nio skulle uppdragen delas ut via livesändning på Instagram. Vi hoppade dock över det och satte av på Kjells-Tur istället för att vänta in den skriftliga instruktionen som skulle gå ut efter sändningen.

Cyklade i regndimma till Granbergsdal och såg på eftersändningen där. Utförde de första uppdragen och drog vidare mot Utterbäck. När vi kom till Utterbäck och hade kört runt tre mil, hade det redan gått över två timmar. Då insåg jag att det skulle bli en lång dag. Kjells-Tur innehåller en hel del stig och en hel del stigningar. Det brann i benen i uppförsbackarna.

Slingan mellan Utterbäck och Granbergsdal har jag bara kört en gång tidigare. Det var 2016 har jag för mig och jag och Annika var ute för att cykla turen. Den gången bröt vi innan vi nådde Tulleritopp och missade en bit mellan Utterbäck och Granbergsdal. Den biten fångade vi upp igår och den var riktigt fin.

Nästa bit var delvis sönderkörd av Endurocyklar. Det var kletigt och lerigt och inget fäste för däcken. Tulleritopp gick bra både uppför och nedför, sen väntade en lång transport på grusväg. Vid Lersjön hoppade vi över en del av Kjells-Tur som är riktigt fin, men stigen tar slut vid ett torp som inte går att gå runt. Enda vägen är över ett kalhygge med körskador. Kanske blir en bra stig där vad det lider, men igår hade jag inte räknat med den sträckan.

Fortsatte runt Lersjön och vidare mot Dalsmund och Stockforsen. Där väntade den brantaste och tuffaste delen av hela turen. På knappt en kilometer skulle vi ta runt 90 höjdmeter. Väl uppe var vi på Kjells-Turs högsta punkt på Granåshöjden. När vi passerat punkten skulle det bli utförsbacke nästan resten av turen. Några enstaka uppförsbackar bara precis innan mål.

Två trötta tjejer avslutade turen efter mer än fem timmar och nästan 70 tillryggalagda kilometer. Detta stora delar i duggregn och ibland lite hårdare vind. Ganska perfekt väder för långcykling egentligen. Hade varit värre med gassande sol och sommarvärme.

Åkte hem och vilade några timmar, sen tog vi med männen och barnen för en välförtjänt afterbike på Katrinedalskrogen. Lite god mat och småprat fick avsluta tävlingsdagen.

Får se om några fler deltävlingar av Långloppscupen går digitalt. Nästa helgs tävling i Falun är inställd och den nästkommande lär också bli det.