Om två veckor

Om två veckor

6 januari, 2020 Av Av helenasahlqvist

Är det dags för mig att börja studera igen. I tio veckor ska jag återgå till skolbänken. Dels ska jag beta av tre tentor sedan tidigare, dels ska jag läsa en engelskkurs på Karlstads universitet. 

Kom på häromdagen att det första jag ska göra är att läsa Jonas Von Essens bok, ”Så får du ett superminne”. Där beskriver han olika minnestekniker för att komma ihåg en stor mängd fakta. Jag kommer fortfarande ihåg världens tio största länder i storleksordning tack vare beskrivningen som är med i inledningen av boken. Det lärde jag mig för snart två år sedan. Förhörde Emil på dem i förrgår, och även han kunde nästan alla utan att fundera speciellt länge. 

Jonas skriver i boken att det är intressant att barnen i skolan förväntas komma ihåg en hel del saker, men aldrig får lära sig hur man lär sig. Det kan jag hålla med om. De förväntas bara på måfå lagra information. Sen försvinner det efter ett tag och de har ingen aning om vad de lärt sig. Minnet behöver associationer för att komma ihåg. Som att en arg gubbe i naveln står för Argentina och således kommer efter den Indiska guden i armhålan. 

Nu hoppas jag att jag kan ha nytta av någon eller några tekniker de kommande veckorna. Delen med sifferminne har jag ingen nytta av, då vi inte behöver komma ihåg siffror eller årtal. Det jag däremot ska testa, men det får bli när jag studerat klart, är delen om hur man lär sig språk. Skulle gärna vilja fräscha upp både tyskan och spanskan.