Jag har blivit med rullskidor

Jag har blivit med rullskidor

26 december, 2019 Av Av helenasahlqvist

I flera år har jag tänkt att jag skulle vilja ha ett par rullskidor. Det är dock inget jag prioriterat att köpa. Jag saknar det mesta i rullskidutrustningsväg, så hindret har varit lite högt. Å andra sidan vill jag åka Vasaloppet någon gång, så ett par rullskidor skulle jag behöva. 

Så när jag fått frågan vad jag önskar mig i 40-års present fick svaret bli, bidrag till rullskidor. När sen mamma fick för sig att deras grannne eventuellt hade ett par till salu, blev beslutsvägen lite kortare. Igår var vi hos mamma och pappa för att fira jul, så jag gick helt sonika över till deras granne och det blev affär. Han hade två par skidor, men hade aldrig gillat det nyaste paret. Ett par Swenor Fibreglass som han knappt använt. Trots fel bindning, en SNS, slog jag till. I västa fall kunde jag använda skidorna med mina vanliga pjäxor. Tanken med rullskidor hade varit att använda Linas gamla, som passar mina fötter mycket bättre. Mina vanliga pjäxor är minst ett nummer för stora. 

Fick skidorna för endast 1000 kr, vilket är ett kap när de kostar nästan 4000 kr ordinarie. Jag hade haft råd med ett par aluminiumrullisar annars, så jag är mer än nöjd. 

Googlade hela kvällen om hur man byter bindning, så de ska passa mina skor med Rottefella. Hittade efter mycket om och men en NIS-platta som skruvas i samma hålbild som SNS. NIS-plattan sätter man sen en Rottefellabindning på. Läste en hel del till och att Salomon kommit med ett nytt system som är kompatibelt med Rottefella som heter Prolink. 

Då upptäckte jag att det under Linas skor stod just Prolink på sulan. Jag som trott att hon haft Rottefella NNN blev mäkta förvånad. Efter ytterligare lite sökning på nätet hittade jag att Prolinkbindningen har samma hålbild som SNS. Vilket betydde att jag bara kunde köpa en Prolinkbindning, använda samma skruvhål, och helt enkelt använda Linas pjäxor. Ibland har man tur. Dessutom har jag hitta en variant av trugar till skidstavarna som man skruvar dit, istället för att limma. De ska passa på mina stavar om jag förstått rätt. 

Turen visade sig inte sluta där. När jag kröp upp på vinden för att ta ner mina stavar och mäta dem, fick jag se att det satt Prolink-bindning på barnens gamla skidor. Det blev till att skruva bort dem, och byta på rullisarna. Så nu har jag i princip en komplett Rullskidsutrustning. Väntar bara på trugorna/rullholkarna, som nog kommer på måndag. 

Har fått en rejäl förkylning, så jag hoppas den hinner försvinna tills dess för jag skulle så gärna vilja testa skidorna. Åkte rullskidor en eller ett par gånger när jag var liten, på plant underlag, så det ska bli riktigt intressant. Inlines gick ju bra i somras, så jag hoppas lite av den tekniken kan vara till hjälp.