Nora MTB-weekend 2019

Nora MTB-weekend 2019

6 juni, 2019 Av Av helenasahlqvist

Det har gått en tid sedan jag var på läger. Tiden har bara flugit iväg och när jag väl fick tid att andas slog förkylningen till. Det har blivit nationaldag och jag tänkte sammanfatta lägret. Med lite distans till det blev det nog ett rätt bra läger.

Hade väl kanske lite höga förväntningar på det och det var mer basis än jag tänkt mig. Åkte ändå därifrån med en handfull nya kunskaper vad gäller cykling. 

Lördagen började med fika och information. Jag var sparsam med fikat, då jag minst av allt ville att min mage skulle lå bakut under dagen. Blev indelade i grupper. De som skulle köra erfaren nivå fick alla plats i samma grupp. Jessica hade bytt ner sig en nivå, men efter teknikstationerna, när det stod klart att hon skulle klara tempot i vår grupp, bytte hon tillbaka. 

Vi skulle hinna med sex teknikstationer under helgen. Min grupp började med ”hopp och dropp”. Vi fick öva hoppteknik på platt mark. Riktigt lärorikt, för det har jag inte behärskat tidigare. Sen övergick vi i att köra i dropp. Första nivån gick hur bra som helst och nivå två var lite läskig. Känns så mycket högre på cykel än det är när man står vid sidan av droppet. De som körde fulldämpat fick testa på nivå tre. En tjej, Anna, åkte för att låna en fulldämpad cykel i demotältet. Hon kom nog med helgens bästa kommentar. ”Det är som att flytta från lägenhet till hus”, alltså skillnaden mellan hardtail och fullgung. 

Dagens andra teknikstation var bromsning. Vi fick öva på att bromsa på torrt underlag och blött underlag. Sen blev det bromsning med manöver också. Bjöd inte på några större svårigheter, utan gruppen klarade det fint. 

Lördagens sista teknikstation var kurvtagning och pumptrack. Att köra pumptrack är riktigt, riktigt jobbigt. Försökte även lägga in lite hoppteknik mot slutet. 

När teknikpassen var slut var det dags för lunch. Vi fick lasagne. Efter det kunde man gå på tre olika workshop. Jag valde panikmek i skogen. Sen var det dags för dagens andra cykelpass. Gruppen samlades och vi av oss av till Stadsskogen i Noras norra utkant. Där fick vi testa teknik som vi lärt oss på teknikpassen. Kul att köra med en massa tjejer, är van vid att vi på sin höjd är tre stycken, bland alla killar. Blir lite annat tempo, vilket är skönt. I gruppen hade vi även med Carina Börjesson. Hon har varit med på ett antal VM i MTB. Även om det är veteranklass är det ju kul att köra med någon ed stor erfarenhet. 


På väg tillbaka mot Pershyttan körde ledaren lite fel, men Gud så fin stig vi hamnade på. Det var helt klart värt felkörningen. Tog säkert inte så mycket längre tid heller. Måste åka till Nora och cykla mer. Tur att Mia, som jag cyklar en del med, kommer därifrån och kan visa fler pärlor.

Fick en rejäl regnskur på oss innan vi hann tillbaka. Fick dagens andra fika och en föreläsning av Lotta, som pratade om utbrändhet och vägen tillbaka från det. Riktigt ögonöppnande och jag fick lite förståelse för varför minkropp inte reagerar som jag tänkt mig. Var nog ganska långt ner i utmattning för två år sedan och har inte kunnat pressa mig lika hårt sedan dess. 

Det fanns inte mycket tid till vila under lägret. Schemat var verkligen fullspäckat, så när Lotta pratat klart, vi hade duschat av oss, hann vi bara med en kort vila innan vi skulle till Bryggerikrogen för att äta tvårätters. Bryggerikrogen i Nora var verkligen hur mysigt som helst. Restaurangen är med i White guide och ganska högt klassad. Vi fick en grillad biff och en dessert med maräng och rababer. Straxt efter klockan nio avvek Jessica och jag. Skulle ju orka en dag till på cykel, så bäst att försöka komma i säng i tid. 


Söndagen började med sämre väder. Det var rätt kallt och blåsigt och regnskurar. Teknikstationerna var pallar, där man skulle köra upp och ner från pallar. Sen lek, det var nog det bästa på hela helgen, att leka på cykeln, med cykeln. Jag lärde mig massor just på den stationen. Att stå still, att flytta bakhjulet, inte köra på bakhjulet (undrar om jag någonsin lär mig det).

Sista stationen var backkörning. Inget problem för någon i vår grupp, men vi fick utmana oss lite med att köra andra spår och varva stående med sittande. Jag sitter nästan jämt när jag kör uppförsbackar, så jag fick träna på att stå istället. Mia coachade den övningen, vilket hon gjorde bra. Hon är väldigt duktig på att förklara och peppa. 

Lunchen bestod av fisk och efter det var jag med i gruppen som fick baka. Eller rättare, Karin bakade och förklarade, och vi andra lyssnade och tittade. Även det riktigt lärorikt. Karin är kock inom förskolan i Hedemora och är riktigt kunnig om kost och hälsa. 

Eftermiddagspasset blev stigar runt Pershyttan. Först flera varv i Trollskogen och sen vidare mot Lockhyttan och en del av Bergslagsleden. Den delen var sjukt kul. En lång backe nedför som bjöd på snabb cykling, men med lite svårare tekniska passager. Det blev ett riktigt bra pass. 

Sen var lägret slut. Avslutade med fika och sen var det bara att packa ihop, kroka för husvagnen och åka hem. Riktigt nöjd med helgen. Hade varit orolig för att jag valt för svår grupp, men det hade jag inte behövt. Gruppen var alldeles lagom svår. Kanske snäppet till för lätt, men jag fick några utmaningar, så det gick bra ändå. 

Nu vill jag bara bli frisk så jag kan börja leka på cykeln. Det är nog leken som gör att man blir än bättre på att cykla och tycka att det är kul.