Däckbyte – att våga något nytt

Däckbyte – att våga något nytt

19 maj, 2019 Av Av helenasahlqvist

Sedan jag köpte min cykel 2015 har jag kört på ett däck som heter Maxxis Ikon. Ett snabbt och bra allrounddäck. Målet alla år hittills har ju varit att vara så snabb som möjligt på Cykelvasan i augusti. Eftersom Cykelvasan är ett loppmutan tekniska svårigheter har ett snabbt däck varit att föredra. 

På det sätt jag helst cyklar, på stig med varierat underlag, har däcken dock haft sina begränsningar. Eftersom de är snabba, förlorar de i grepp. Har ofta upplevt att jag får hjulspinn när underlaget är lite lösare. Har dessutom fått sladda genom många kurvor när jag står på utför. Tanken har väckts att byta däck till något annat. Däremot vill jag inte tappa alltför mycket fart på väg. Generellt så rullar däck som greppar bra på stig sämre på väg. Det blir helt enkelt mer tungt att trampa. 

Jag har sökt mycket information om olika däck. Bara inom märket Maxxis finns en rad olika typer av däck. Alltifrån rena Downhill, till snabbrullade XCM-däck. Jag fastnade för det som heter Ardent. Snäppet greppigare än Ikon, men med hyfsat lite rullmotstånd på väg. 


Inför förra helgen fick jag hem däcken. Bytte direkt och provkörde på Lunedsleden förra söndagen. Ett riktigt kraftprov, då leden är riktigt tuff tekniskt. Däcken gick som en dröm. Riktigt greppiga i löst underlag. Riktigt greppiga i kurvor och cykeln går precis dit jag vill. Hade inga problem att ta mig uppför en brant berghäll som jag kämpat med några gånger. 

Igår fick jag ett nytt tillfälle att se vad däcken verkligen går för. Lördagsgänget körde delar av Kjells Tur och en hel del i Trindtorp. Mycket stig och mycket bök. Däcken levererade på topp. I en brant uppförsbacke var det kroppen som satte begränsningar och inte däcken. Så hittills är jag mer än nöjd med att jag vågade byta modell.