Tid är pengar

Tid är pengar

12 maj, 2019 Av Av helenasahlqvist

Det finns många sätt att se på saker och ting. Jag har mitt sätt och någon annan har ett helt annat sätt. Oavsett så behöver inte något av sätten vara fel. Tror det finns oändligt många fler sätt som är rätt, än de som är fel. Alla framgångsrika personer har ju inte gått exakt samma väg. Trots det har samtliga som är framgångsrika hittat rätt väg. Finns helt enkelt massor av vägar som är rätt.

Första gången jag funderade över detta med att tid är pengar var när jag jobbade på Hemköp i Örebro. Det var mitt första riktiga jobb som jag fick direkt efter gymnasiet. Hemköp är inte direkt känt för att ha de lägsta priserna, långt ifrån. På den tiden fanns en matbutik på Storgatan som hette Lucullus. Kommer så väl ihåg att de hade billiga, frysta kycklingar som kampanj en vecka.

Min arbetskamrat ansåg att det kostade massor för de som sprang än hit och än dit för att snappa upp alla billiga varor som alla butiker hade. Hon menade att ”Tid är pengar”. Ja, tid kan vara pengar. Men i de här människornas fall så handlade uttrycket ”Tid är pengar” om en helt annan sak. De hade inga jobb, de hade dåligt med inkomst, så för dem handlade verkligen tiden de kunde lägga på att jaga priser om pengar. Minskat flöde av kapital ut från kontot.

Om jag ser till mig själv så har jag ett jobb. Jag åker dit halv sju på morgonen och kommer hem ca halv fem. Det är tio av dygnets timmar jag lägger på arbete. Dock bara fem dagar i veckan, vilket blir 50 timmar i veckan. Det är timmar med inflöde på kontot. Jag går och lägger mig vid nio/halv tio på kvällen vilket ger mig fem timmar varje vardag som jag istället kan spara pengar på. På en hel vecka, inklusive helg, blir det 54 timmar som jag har till mitt förfogande att spara pengar och göra annat som berikar livet på annat sätt.

Allra bäst är ju om sättet jag spar pengar på även är något som berikar mitt liv. Jag har några sådana saker jag gör. Dels tycker jag det är riktigt roligt med trädgårdsarbete. Jag älskar att se växterna frodas. Jag tycker dessutom väldigt mycket om att baka. Här finns mycket pengar att spara dessutom. Har tidigare gjort räkneexempel på det.

Så kan man ju fundera över vad man ska ha alla sparade pengar till. Det är här ”det som berikar livet” kommer in. Vi har en hel del intressen som faktiskt är rent utflöde av pengar. Det är väl så det brukar vara med intressen. Största kostnaden just nu är nog de resor vi gör. Både med husvagn och med flyg. Nu är det ju inte så att vi flyger någonstans varje år. Det finns de som reser på det sättet mer än vi gör. Vi lägger dock rätt mycket pengar på boende när vi åker. Givetvis letar vi billigt boende, men vi vill bo bra. Alla gånger vi åkt har barnen haft eget rum. Det tycker vi är skönt, att alla ska ha varsin ordentlig säng.

Våra resor med husvagn tenderar också att dra iväg kostnadsmässigt. Dock får man så mycket upplevelse för pengarna. Samtidigt spar vi en hel del genom att vi lagar all mat själva. Det som kostar mycket är dels bränsle till bilen. Dels är det campingavgifterna. Skulle aldrig lägga samma summor på camping i Sverige som vi lägger när vi kommer till både Danmark och Italien. Å andra sidan hade en chartervecka på semestern kostat bra mycket mer än det vi betalar för en vecka på rull. Vi har ju hela fyra veckor på oss att ta oss fram och tillbaka till Medelhavet. Dessutom får vi se massor på vägen.

Jag tycker inte att det gör så mycket att det kostar lite att resa. Det är minnen vi har kvar hela livet, så länge minnet är intakt vill säga. Det är dessutom tid vi har tillsammans, gemenskap. Dock är det inte säkert att det är den dyraste resan eller campingen man minns bäst och uppskattar mest. Tror både jag och Micke ser mest tillbaka på den gången vi bodde med husvagn på en Lägerplats en bit från Idre som den mest mysiga. Det kostade 60 kr per natt. Det fanns inget vatten, ingen el och enbart ett torrdass. Vi satt ute på kvällen, såg ut över sjön och bara njöt av att det var lugnt och skönt.