Med husvagn utanför Sverige – bra tips

Med husvagn utanför Sverige – bra tips

9 maj, 2019 Av Av helenasahlqvist

I sex år har vi valt att semestra utanför Sveriges gränser på sommaren. 2016 slog vi rekord och besökte hela sju länder under sommaren. Just nu sitter vi och funderar över vart vi vill i sommar och vilka upplevelser vi vill få med oss från semestern. För barnens del är badet det viktiga. Det ska finnas bra bad och det ska gå att bada, vädermässigt. Där får vädret styra lite och då kommer vi bestämma oss rätt sent vart vi ska åka. Det är ingen ovanlighet att vi dessutom ändrar rutten under tiden vi åker. Micke vill försöka få till ett stopp vid Örnnästet. Jag själv vill uppleva mer av Alperna oavsett om det sker till fots eller på cykeln.

Jag tänkte dela med mig av lite bra tips inför en Europasemester med framför allt husvagn. Att resa med husvagn har både för och nackdelar. Nackdelen, om man jämför med en mindre husbil, är att det kostar mer på broar och färjor. Det tar också längre tid att ta sig fram med husvagn. Har man tidsbrist bör man välja ett annat alternativ. Kanske rentav bila genom Europa. Det finns rum och enklare Gesthaus i var och varannan by. De större campingarna vid Medelhavet har dessutom stora områden med enbart bungalows eller villavagnar. Den stora fördelen med husvagn är att man har en bil när man når destinationen. Den är enklare att ta sig runt med än en husbil som är av större modell. Vare sig gatorna i Medelhavsbyar eller Alpbyar är särskilt breda. Vissa gator känns smala även för en normalstor bil.

Tips 1 – Boka Inte!

Vi bokar aldrig camping under semesterveckorna. Det beror på en enkel anledning: Vi vet aldrig hur länge vi vill stanna.

Det finns ingen möjlighet att veta, när man sitter och drömmer sig bort i mörka januari, vart man kommer trivas på sommaren. Vi har hamnat på alltför många dåliga campingar för att våga boka upp oss i dagar eller veckor. Både i Sverige och Kroatien har vi tänkt slå oss till ro i ett par nätter, men då campingarna plötsligt ändrat skepning framåt kvällen och natten, har vi snabbt beslutat oss för att dra vidare morgonen därpå.

När vi landat vid en fin sjö nära Ånge sommaren 2007 var det skönt att slå upp förtältet och hoppas på ett par härliga dagar med bad och sol. När kvällen kom och campingen invaderades av bärplockare som rökte både i och utanför servicehus, samt lade beslag på hela köksdelen av servicehuset, rev vi snabbt ihop vårt tält igen.

Första natten i Kroatien hamnade vi på camping Zelena Laguna. En fin camping inte långt från staden Porec. Den hade en fin strandpromenad och utanför campingen fanns små butiker och ett hotellområde. Där hade vi tänkt stanna ett par nätter, men sen började hotellunderhållningen. Vi kunde inte sitta utanför husvagnen och prata, så högt spelade de. Hade de rundat av vid tio eller elva tiden på kvällen hade det kanske gått att uthärda, men när klockan blir efter midnatt har jag svårt att känna att det är ok. Vi gav oss av tidigt nästa morgon.


Dessutom kan man aldrig veta något om vädret. Vi åker dit vädret ser mest ok ut. Det har hänt att vi både sökt oss till värme och kyla. Sommaren 2018, som var rekordvarm i Sverige, flydde vi och landade i norra Danmark. Där fläktade det behagligt och vi fick några härliga dagar med sol och bad utan att förgås av värmeslag.

Tips 2 – Beställ en Brobizz

Det kostar 420 kr per år att ha ett Bropassavtal. För oss sker besparingen redan när vi använt den en gång. Det kostar nämligen 458 kr för oss att åka över Öresundsbron med avtalet, jämfört med 964 kr utan avtal. Dessutom slipper man stå i kö till betalstationen. Åker man dessutom via Stora Bält fungerar Brobizzen även där. Dessutom får man rabatt även på den bron om man registrerar sig på Storabältbrons hemsida.

Tips 3 – Håll dig till Autobahn

I alla fall om du vill komma genom Tyskland på snabbaste sättet. Vi valde en mindre, men ändå relativt stor väg, 2016 när vi skulle till Kroatien. Visst går de mindre vägarna genom finare landskap och man får se Tyska byar på närmre håll. Problemet är att de går just genom byar, alla byar, de missar inte en enda by. Det gör att medelhastigheten inte blir så hög och man förlorar en hel del tid. Kommer man dessutom bakom en lastbil är snitthastigheten än lägre. På de mindre vägarna får de inte köra speciellt fort, 60 km/h, och det är svårt att köra förbi dem.

Tips 4 – Kontanter

Det blir bättre och bättre, men på många håll framförallt i Tyskland, tar de inte kort. Kommer man sent och har långt till närmsta by med uttagsautomat är det bra att ha lite kontanter med sig.

Tips 5 – Mower och AC

Första året vi besökte Medelhavet hade vi monterat AC i husvagnen. Den var värd varenda öre kan jag säga. I Kroatien hade vi den inte igång på natten, vilket gjorde att vi fick det rätt hett i husvagnen ändå. När vi åkte över till Italien var det enda sättet att kyla ner vagnen, trots plats helt i skugga. Givetvis går det att acklimatisera sig, men det tar ett tag. Att sova bra när det är riktigt varmt ute är rätt skönt.
Det vi saknade första året vid Medelhavet var Mover på husvagnen. Mover, för de som inte vet vad det är, är en mekanism så det går att styra husvagnen med fjärrkontroll. Man krokar helt enkelt av husvagnen och styr den på plats likt en radiostyrd bil. Med hjälp av snälla grannar, kom vi från våra platser ändå, men det krävdes en del planerande.
Till 2017 hade vi Mover monterad. Så smidigt och så användbart, så värt kostnaden. Vi beställde våran från Tyskland och Micke monterade den själv, så det blev relativt bra pris för det. Fördelen är att den går att demontera och flytta med till annan vagn.

Tips 6 – Stressa inte

”Nog finns det mål och mening i vår färd – Men det är vägen som är mödan värd.” Karin Boye.

Mitt viktigaste tips är nog ändå att ta tid på sig. Stressa inte fram, våga upptäcka nya platser. Det kan hända att staden man precis rusade förbi innehåller gömda skatter. Ett ögonblick som Lina ofta pratar om är när vi inte visste vart vi skulle stanna för kvällen i Tyskland. Hon tog kartboken, satte pekfingret på ett ställe och sa att dit ska vi åka. Det fanns en camping där och vi åkte dit. På väg till vårt tänkta övernattningsställe körde vi förbi en ringmur som var lika majestätisk som Visby ringmur. Vi parkerade vår husvagn på campingen och åkte för att se vad det precis var vi passerat. Det visade sig att innanför den höga muren gömde sig en gammal Tysk stad, Rothenburg ob der Tauber.

Vi fick senare veta att vår granne gjort sin militärtjänstgöring i staden och det var där han träffade sin Svenska fru, som är uppvuxen i Linnebäck.