Långfredag vid Gryten

Långfredag vid Gryten

8 maj, 2019 Av Av helenasahlqvist

Faktiskt så kretsar inte hela min tillvaro kring cyklingen. Jag brukar säga att jag har för många fritidsintressen. Det är dock bra att ha flera saker att falla tillbaka på om något av dem inte funkar just då. Gemensamt för de allra flesta är att de är utomhus. Jag fixar i trädgården, odlar lite för att det är så himla gott att äta nyskördat. Vad slår egentligen solvarma Jordgubbar eller nykokta färskpotatisar med en rejäl knippa dill?

På skärtorsdagen messade jag Mallan och hörde vad de hade för sig på eftermiddagen. Eftersom jag var sent ute, och de redan uppbokade för dagen, stämde vi träff vid Gryten på fredag förmiddagen. Gryten är en liten sjö, inte långt utanför Degerfors, med ett par vandringsstigar som löper runt sjön. Jag har varit där ett par gånger och gått den korta slingan runt sjön. Delar av den längre slingan, Gubbstugslingan, har jag försökt cykla. Det gick inte så jättebra, men jag tog mig fram.

Packade in barnen i baksätet och drog mot Degerfors på fredagen. Hade givetvis ryggsäcken packad med diverse godsaker. Solen värmde härligt när vi parkerade bilen och sjön låg spegelblank framför oss. Fotade massor och försökte fånga skogen som speglades i vattnet. Andades och njöt av att få tillbringa någon timma i skogen, dessutom i sällskap av barnen. Det hör inte till vanligheten att båda barnen är med på skogsutflykt.


Vi gick medurs runt sjön. Då får man den tråkiga biten på grusväg först och den fina biten som löper utmed sjön sist. Hela slingan runt, är nästan fyra kilometer. Ska man gå den långa slingan är den fem och en halv. När vi kommit av grusvägen och gått en bit i gammal och stor skog var det dags för första energipåfyllnaden. Även om barnen är lite större kan det vara gott att tugga på något när man går. En varsin tablettask hade jag med mig, men det hade säkert funkat lika bra med russin. Lite onyttig får man vara i skogen.

När vi gått halvvägs kom vi fram till ett berg med utsikt över sjön. Där är iordningställd rastplats och vi hade lyxen att vara helt själva där. Vi slog oss ner och dukade fram fika. Festisar, bullar och kakor tuggade vi på medans vi njöt av utsikten. Mallan bjöd på Dumleklubbor som vi tuggade på en lång stund när vi fortsatte vandringen mot bilen. Stigen är hyfsat lätt att gå. Visst finns det rötter och stenar, men det är inte stor variation i höjdmeter runt sjön. Det berg vi fikade vid är slingans högsta punkt.

Vinden hade tilltagit och den spegelblanka sjön hade övergått till små vågor. Eftersom solen värmde rätt ordentligt var inte vinden störande. Vi mötte några enstaka människor och stannade för att titta på stora grodor. Vid ett vattendrag vi korsade var det även en mindre groda som åkte snålskjuts på en större. Kan hända det var hona och hane som skulle stå för reproduktion.


Runt sjön finns flera grillplatser, varav en är tillgänglighetsanpassad. Det finns utedass och papperskorgar. Troligtvis är det campingförbud, men kan tänka mig att det går att stå där någon enstaka natt med husbil för den som vill det. Vid parkeringen finns även en strand som består av grovkornig sand. Kan tänka mig att det går utmärkt att bada där en varm sommardag.