Cykelservice

Cykelservice

30 december, 2018 Av Av helenasahlqvist

I mer än tre år har jag haft min cykel. På de åren har jag bara lämnar in cykeln en gång för service. Det var i somras som jag fick lämna den på verkstad för att fixa till växlarna. Är det något jag inte behärskar så är det att justera växlar. Har inte riktigt fått till snitsen på det än. 

Så långt det är möjligt vill jag kunna fixa och laga själv. Ser det lite som en förutsättning att faktiskt kunna hålla på med cyklingen. Utan att de ska kosta för mycket. Att cykla är dyrt ändå så det räcker.

Min dämpare har varit dålig en längre tid. Kollade lite på YouTube och det verkade inte vara supersvårt att serva den själv. Rock Shox har dessutom bra manualer på hur man ska serva, med massor av bilder. 

Jag beställde ett kit med packningar som ska bytas efter 200 timmar. Bara i år är jag uppe och sniffar på 200 timmars cykeltid, så det var verkligen på tiden att serva dämparna. Fick beställa lite olja och några verktyg också. 

I torsdags fick det bli vilodag och service. Hade räknat med att det skulle ta några timmar. Kändes som att det tog hela dagen. Då var det dock avbrott för kaffe, lunch och lite annat. Så den effektiva tiden blev nog inte så lång ändå. Tog ju lite extra tid eftersom det var första gången och jag fick fundera lite på hur jag skulle göra. 


Med hjälp av manualen gick det ändå hur bra som helst. När väl dämparen var fixad och framgaffeln åter satt på cykeln blev jag riktigt nöjd. Dämpningen kändes stabil och den gick att låsa. Det var ett tag sedan den var stum i låst läge senast.

Trots att det tog lite tid tyckte jag det var värt det. Kostnaden blev ca 200 kr för packningar och oljor. Nästa gång kommer det gå mycket snabbare. 

Näst på tur ligger hela drivlinan, men den ska jag slita på lite till har jag tänkt. Sakerna har jag i alla fall hemma.