Målsättning 2019

Målsättning 2019

13 november, 2018 Av Av helenasahlqvist


Det är dags nu. Dags att sätta upp lite mål för 2019. Nu menar jag framförallt mål inom cyklingen. 2019 kommer bli ett år som vi inte deltar i Cykelvasan. 2019 får innehålla lite andra discipliner inom MTB. Nu har jag kört långlopp i tre säsonger och laddat och tränat inför det. Det är dags att flytta fokus från det långa till det lite kortare loppet.

Ombyte förnöjer helt enkelt och det är skönt och motiverande att fokusera på något nytt. Träna lite annorlunda. Nu blir fokus att träna mer mot XCO, kortare lopp med mer tekniska inslag. Jag kommer lägga mer tid på att bli snabb över rötter och sten, än att bli snabb på grusväg. Att träna inför Cykelvasan har inneburit att jag har tränat på grusväg och att hålla ett jämt tempo över lång tid. Spara på krafterna för att inte tröttna alltför tidigt på loppen.

När jag ger mig på Värmlandsserien i vår, så ska jag orka ligga på max från början. Helst ska jag försöka orka hålla mig på max genom hela loppet. Tävlingstiden går ner från dryga 4 timmar till under 1 timma, vilket sätter helt andra krav på hur jag träna.

För många börjar träningsåret i november. Jag smyger också igång min träning nu. Ska försöka variera den så mycket jag bara kan. Ska lägga in både löpning, styrketräning och simning i planeringen. Nu när det dessutom är mörkt på kvällarna lockar inte cyklingen lika mycket. Då kan jag fokusera mer på de övriga aktiviteterna. Lite styrka på kvällen, en kortare löprunda och simning på lunchen.

Cyklingen lämnar jag till helgen. Då är fokus, så mycket stig, sten och rötter som möjligt. Längre rundor med flera tekniska inslag. Gärna tillsammans med andra. Intervaller får jag köra på motionscykeln. Korta, hårda intervaller, som förhoppningsvis ger mig mer flås i längden. Dessutom vill jag ha starkare ben.

En viktig del jag måste tänka på inför kommande säsong är kosten. Jag är väldigt dålig på att se till att jag får i mig balanserad kost, i rätt mängd. Jag äter alldeles för lite helt enkelt. Förändring tar tid, men lyckas jag lägga till någonting nyttigt varje dag, så kanske jag snart lyckas mota bort mina dåliga kostvanor.

Till säsongen 2019 ska jag bli så snabb och stark som möjligt. Vi får se hur långt jag kommer. Jag vill stå som vinnare på Karlstad XC, Fast Track. Jag vill stå som vinnare av Värmlandsserien MTB Division 2. Men framförallt vill jag stå som vinnare i livet, att må så bra som jag bara kan och vara nöjd med mig själv.

Så får vi se om det slinker in något terränglopp på vägen också. Det är ingen plan jag har just nu, men det är ju så kul att springa terräng. Det var ju där jag började, för många herrans år sedan.