Full av tacksamhet

Full av tacksamhet

9 oktober, 2018 Av Av helenasahlqvist

Jag tror jag skrivit om det förut, att jag lyssnar på ljudbok när jag ska sova. En liten stund varje kväll lyssnar jag på ljudbok, sen somnar jag så himla lätt. Tror jag är inne på tredje gången på Lejonagendan nu, vill suga åt mig så mycket jag bara kan av den. Mentalt ger den mig så mycket, mer än någon annan bok gjort tidigare.

I slutet av boken, som går genom åtta olika förmågor, tar den upp vikten av tacksamhet. Att man, innan man somnar på kvällen, ska skriva ner tre saker man är tacksam över. Det ska tydligen till och med vara positivt för immunförsvaret. Jag har börjat lista tre saker varje kväll, men jag skriver inte ner dem. Jag tänker på dem. Tre saker jag är tacksam för som hänt under dagen. Hittar jag inte tre saker, så tänker jag på saker som hänt någon annan dag.

Det kan vara så enkla saker som tacksamhet över att det har varit soligt, varmt eller att det inte har regnat. Ju längre jag håller på, ju mer tacksam verkar jag bli. Det blir även lättare att hitta saker att vara tacksam över. Vissa saker kan vara återkommande. Det behöver inte vara nya saker varje dag.

Jag har även lyssnat på en bok som heter ”Mer mindfulness i vardagen”. Kan tänka mig att de båda böckerna har en gemensam nämnare. Det här med att stanna upp och vara mer här och nu. Se till vad man faktiskt har.

Just nu är jag tacksam över så många saker. Tacksam över att jag har fått sett Alperna två somrar i rad. Tacksam över att vi tog oss ner till Kroatien för två år sedan, något Micke har velat rätt länge. Tacksam över att Lina har hittat en sport hon fullkomligt älskar och mår bra av. Tacksam över att hon fått en himla bra klass i högstadiet. Jag är tacksam över att min bror äntligen fått ett barn, att Emil är så lycklig över att han fick en killkusin.

För min del är jag dessutom så otroligt tacksam över att jag vågade mig iväg på onsdagscyklingen i våras. Det har gett mig så otroligt mycket tillbaka. Massor av cykelvänner, samt känslan att våga möta nya människor och utmaningar.

Sen är det ju kanske synd att jag inte vågat tidigare, men: ”Det bästa tillfället att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa är nu.” Tydligen ett Kinesiskt ordspråk…