Kurirleden i Sjuhäradsbygden

Kurirleden i Sjuhäradsbygden

3 oktober, 2018 Av Av helenasahlqvist

Hade ju tänkt skriva ett helt eget inlägg om Kurirleden i Västergötland. Tiden har dock gått och det föll i glömska. Tills nu, då jag scrollade genom mitt flöde i bloggen och upptäckte att jag missat att skriva om det.

Vi stannade några nätter vid Örby straxt söder om Borås på vår väg mot Danmark. Jag såg en led korsa campingen och funderade givetvis på vart den tog vägen. Bestämde mig för att följa leden en bit och helt enkelt se vart jag hamnade. Det är alltid kul att upptäcka nya ställen.


Jag följde leden åt sydväst och den följde asfaltsväg en lång bit. Efter en lång stund, när jag kört förbi ett gammalt gravfält och genom ett sommarstugeområde, vek leden av över ett fält och in i skogen. Leden var bred och välanvänd. Det var inga större problem att ta sig fram på cykel. Det blev växlande grusväg och bred stig. En tallskogsbeklädd ås skulle bestigas med härlig utförskörning på jämn stig som ändå passerade en hel del rötter.

Röda små stugor kantade grusvägen som till slut kom fram vid ett naturreservat. Jag öppnade grinden och cyklade in i reservatet. Fundersam om jag skulle stöta ihop med någon ko på stigen. Till slut nådde jag Örestens fästning. En gammal borg som varit i bruk fram till 1500-talet. Av borgen finns inte mycket kvar än en hög höjd. Jag följde stigen runt höjden och upp på den. Väl uppe var utsikten fantastisk. Inte såg man långt, men bara utsikt i sig är inte helt fel.


Jag andades en stund, sittandes på kanten av borgen. Tog ett varv på platån och återvände mot campingen. Det blev ingen lång cykling, men rätt många höjdmeter.