Om fem år…

Om fem år…

1 oktober, 2018 Av Av helenasahlqvist

Vad gör du om fem år? Frågan har dykt upp i ett par bloggar jag läser och jag började fundera. Jag har ingen som helst aning. Troligtvis sitter jag på mitt jobb, samma som jag har nu och funderar över vad jag gör om ytterligare fem år. Kanske tänker tillbaka på de fem år som gått och undrar vad det blev av dem.

Jag lyssnar på ljudbok på kvällarna, Lejonagendan av Cecilia Duberg. Jag är inne på andra gången nu som jag hör den. I den pratar Cecilia om mål i livet och vem man vill vara på sin 100 års dag, eller om det var 80… Vilka är det som sitter omkring mig, vad har du gjort på vägen dit. Det ger lite perspektiv, att tänka på det. Vem vill jag ha varit?

Jag vill framför allt vara en pigg 80 åring. En 80 åring som kan säga till sig själv att jag faktiskt har uppfyllt alla mål i livet. Alla realistiska och nåbara mål. Jag tror att jag måste ha flera parallella mål. Jag har svårt att bara blicka åt ett håll och satsa allt på det. Jag måste ha en variation. Jag vill cykla mer, men jag vill också resa mer. Jag vill framför allt uppleva mer.

Jag har ett par mål redan nu. Ett mål är riktigt långsiktigt. För ett år sedan satte jag upp målet att jag, om jag vill, ska ha möjlighet att sluta arbeta när jag är 55 år. Det är ett tydligt, tidsbestämt mål, som är möjligt att uppnå. Där har jag möjlighet att använda ett av mina stora intressen för att uppnå det, nämligen ekonomi och placeringar/investeringar. Jag har ett stort intresse i fondsparande och känner mig trygg med att placera visst kapital i fonder. Dock finns det ingen garanti för att insatt kapital växer, så man ska definitivt inte satsa mer än man är beredd att förlora.

Ett annat mål jag har är att göra Vasaloppstrippeln om några år. Ett mål jag har ungefär fem år fram i tiden. Det är verkligen ett nåbart mål då jag gillar samtliga tre sporter som är representerade i trippeln, nämligen terränglöpning, längdskidåkning och MTB. De ska bara göras samma år, så är målet i hamn. Löpningen är nog det som blir svårast, men med några års träning ska nog det gå bra också.

Andra mer diffusa mål eller snarare drömmar, är att jag vill vandra i Alperna, åka skidor i Alperna, cykla i Alperna och bara vara mer i Alperna helt enkelt. Jag skulle mer än gärna vandra Gröna bandet, men då kanske i etapper och inte hela i ett svep. Jag vill besöka Treriksröset och bestiga Kebnekaise. Jag vill köpa en husbil och resa runt, både i Sverige och Europa. Ta tjänstledigt i ett halvår och se vart vi hamnar. Ta dagen som den kommer och inte stressa för att semestern snart är slut.

Jag vill se midnattssolen och vakna tidigt i ett tält på fjället. Jag vill åka på slingrande Alpvägar och bada vid Gorges du Verdon, Europas Grand Canyon. Jag vill bila i USA, se riktiga Grand Canyon och flera av nationalparkerna som ska vara riktigt fina. Se de stora träden i Yosemite och bergsformationerna i Monument Valley.

Det finns så galet mycket saker jag skulle vilja se och uppleva, så jag har säkert mål, utan att jag egentligen tänker på det.