Etapp 2 Örby – Kongshøj

Etapp 2 Örby – Kongshøj

12 juli, 2018 Av Av helenasahlqvist

Igår åkte vi från Sverige. Fem mil på fin riksväg, sen var det E6 och E20 som gällde resten av dagen. Jag tycker det är rätt tråkigt att åka motorväg, men det är smidigaste sättet att komma fram snabbt. Vi vill ju till målet så snart vi kan. Eller del av målet i alla fall.

Vi stannade vid Löddeköpinge för att koka lite korv till lunch. Är det något som är riktigt dåligt i Sverige, så är det rastplatser utmed motorvägarna. I både Danmark och Tyskland finns det rastplatser med endast någon eller ett par mils avstånd. De är dessutom stora och det är sällan problem att få plats. Från Helsingborg och fram till Öresundsbron, finns det bara en rastplats. Den är dessutom liten och oftast fylld av långtradare.

Vi åt lunch på en parkering vid Center Syd istället. Köpcentrum och kyrkor är oftast bra parkeringar att rasta på. Finns oftast ett hörn där det inte står några. Vi tar ju dock ganska mycket plats med vårt ekipage. Första Polaren vi hade var bättre, då fick vi plats i två parkeringsrutor.

Efter lunchen åkte vi raka vägen mot Öresundsbron, passerade och kom in i Danmark. Letade reda på en camping i kartboken och knappade in den på GPSen. Passerade även Stora Bältbron och är nu på Fyn, en av alla Danmarks öar. Campingen ligger lite söder om bron på Fyns östra sida. Vägen hit var liten, men det är charmigt med Danska små vägar. Så länge man inte möter ett större fordon. Vi hade turen att möta en lastbil från Frisco (Danska GB glass) i en korsning, så det mötet gick utan problem.

Checkade in på campingen och fick en stor plats. Farbrorn i receptionen tyckte vi behövde det. Från vår plats har vi utsikt mot Stora Bält, en liten bot av det. Vi tittade på stranden, som inte var den bästa Danmark har att erbjuda. Massor med sten i vattenbrynet, men en liten pir några meter ut i vattnet rådde bot på det. Några meter ut i vattnet är det nämligen riktigt fin sandbotten. Inga maneter i vattnet just här, men en och annan liten Krabba.


Åt kallskuret på kvällen och hann precis svälja maten innan ett rejält regnväder kom in mot land. Hade sett det när vi dukade, men hoppades vi skulle klara oss. Kan tänka mig att regn är efterlängtat även här. Det ser rätt torrt ut och det råder eldningsförbud i de flesta kommunerna i Danmark.

Om en stund ska vi dra vidare mot norra Danmark. Tänkte slå läger några dagar på någon camping om vi trivs. Ska sola, bada och njuta av semestern. Ska bli riktigt fint väder också verkar det som.