Vändpunkten

22 december, 2017 Av Av helenasahlqvist

Kanske är det bästa tiden på hela året. Dagen då mörker går mot ljus och an ser framåt, inte bakåt. I år inträffade det den 21/12 kl 16:20. Jag talar om vintersolståndet. Brukar skriva upp tiden i min jobbkalender. Skulle egentligen vilja skåla in tiden med champagne. Hellre den än nyårsafton eftersom jag tycker vintersolståndet säger något annat. Det är då året börjar för mig. Det är då dagarna blir ljusare och ljusare för att till sist nästan ta över helt. Lika mörka som dagarna är just nu, lika ljusa är nätterna runt midsommar. 

Jag älskar att bo i Norden och att vi har dessa två ytterligheter här. Även om mörkret är jobbigt på vintern, så ger ljuset på sommaren så himla mycket mer ön mörkret tar. I alla fall är det så för mig. Jag skulle inte vilja vara utan vår ljusa kvällar på sommaren, så då får jag helt enkelt finna mig i att det är mörkt på vintern. 

Nu ändras ljuset bara lite från dag till dag, men snart ökar takten. Om en dryg månad är det åter ljust när jag slutar på kvällen. Då är det inte länge kvar tills jag kan cykla varje dag igen.