Baka med Dinkel

14 november, 2017 Av Av helenasahlqvist

Det finns verkligen en första gång för allting. Det händer ju allt mer sällan, vanemänniskor som vi är, men i söndags gjorde jag en helt ny sak. Två till och med. Först och främst använde jag min surdeg som jag jobbat med i dryga månaden. Sen så lydde jag min dietist, som flera gånger sagt åt mig att äta surdegsbröd med dinkel. 

Jag bakade helt enkelt en limpa med dinkel och min surdeg. Dinkel är en gammal vetesort som inte odlas så mycket längre. Kilopriset blir därmed högre än vad det är för vanligt vetemjöl. Det är dock billigare än kilopriset för det glutenfria mjöl jag använt sedan augusti. 

Att blanda degen var väldigt enkelt. Bara mäta upp alla ingredienser och blanda. Sen ska degen jäsa i två timmar. Att jäsa surdeg tar lite längre tid än att använda jäst. Jag njöt när jag blandade degen. Glutentrådarna var riktigt långa och sega. Har verkligen saknat egenskaperna som gluten har. 

Degen jäste och jag knådade den försiktigt några gånger innan jag lade den i en limpform. Sen skulle den jäsa till dubbel storlek. Å så fint den jäste. Efter någon dryg timma hade jag ett jättefint bröd som jag ställde in i ugnen. När trettiofem minuter gått satte jag in en termometer i brödet. Enligt receptet skulle den upp i 97 grader. Det tog kanske fem minuter ytterligare. 

Jag lät limpan kallna och skar en skiva till middagen. Det var perfekt gräddat. Ska fortsätta använda stektermometer när jag bakar. Brödet smakade dessutom underbart gott. Jag tror jag åt tre skivor bröd. 

Surdegen tog nästan slut, så den valde jag att mata upp med dinkel och vatten. Var grovt rågmjöl sedan tidigare, men magen kan reagera lite på det. Rågknäcke har dock gått bra. 

Nu ska jag testa att baka mer på dinkel. Ska i princip gå att använda överallt där man annars använder vetemjöl. Så för mig som verkar reagera på vete, så är det ett perfekt substitut. Som synd så innehåller det ju gluten, så det är inget för den glutenintollerante. 

Ska kalljäsa en deg om ett par dagar, som jag kan baka ut på kvällen när jag kommer hem. Då ska jag även testa att dryga ut med havregryn. Får se hur det blir. Låter i alla fall väldigt gott.