Brödbak och studier

28 oktober, 2017 Av Av helenasahlqvist

Tentan igår gick som förväntat. Kanske rentav lite bättre än jag trott eftersom jag kunde en av frågorna. I övrigt var det en enkel tenta, om jag bara pluggat mer än några timmar innan. Det var ju det jag ville veta egentligen. Om drygt en månad är det omtenta och den planerar jag att sätta.

Tekakor

Passade på att baka Tekakor på förmiddagen igår när jag ändå var hemma. Gick relativt snabbt och eftersom det är lite väntan så passar det bra att kombinera med studier. Fick två recept av svärmor i våras och det här är ett av dem. Vet inte om det var det jag bakade i våras som barnen älskade, men det är ju bara att testa. De blev i alla fall omtyckta.

Jag valde att göra halv sats eftersom jag bara hade ett paket jäst. det blev ändå 33 bröd och vikten landade på runt 1350 gram.

Ingredienser

  • 250 g margarin/smör
  • 2-3 l vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 100 g jäst

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Jag använder Elektrolux hushållsassistent.
Häll den varma degvätskan på jästen och blanda tills jästen löst sig. Häll i strösocker och havregryn och blanda. Blanda till sist ner vetemjölet.
Igår använde jag ca 1 liter vetemjöl till halv sats, så blanda bara i så degen blir smidig och inte kladdar längre. Blanda väl.

Häll ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den tunt. Jag tog stora pepparkaksformar och stansade ut bröd. Tre gånger kavlade jag ut den och sista gången skar jag fyrkanter istället.

Låt bröden jäsa på plåtar under bakduk i ca 40 minuter. Jag naggar dem innan jag ställer in dem i ugnen. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter.

Ca pris för halv sats är runt 10 kr. Det ger ett kilopris på ca 7,40 grovt räknat.
Det kan jämföras med Polarpärlan vete som vi brukar köpa i vanliga fall, den kostar 44,17 per kilo i den affär (Maxi) vi brukar handla i.