IBS och FODMAP uppdatering

IBS och FODMAP uppdatering

22 oktober, 2017 Av Av helenasahlqvist

Har inte så stor koll på hur många veckor jag hållit på med kostbehandlingen FODMAP, men det börjar bli rätt länge. Tänkte att det var på tiden att uppdatera lite om det.

Att äta enligt FODMAP har gått relativt bra. Var lite pyssligt och jobbigt i början, men nu börjar det bli en vana. Det jobbigaste var nog när min Dietist tyckte att jag skulle plocka bort socker ifall jag reagerade på det. Funkade ett par veckor, sedan var min mentala nivå i bott. Då lade jag till lördagsgodis igen och fick ingen reaktion av det. Det kändes himla skönt, även om inte godis är så bra rent näringsmässigt. Det är i alla fall energi och det behöver jag ett överskott av just nu.

Talade med dietisten igen den här veckan, hon stämmer av en gång i månaden. Då har jag, efter en lite sämre period, kunnat testa ärtor och sedan hårt bröd med 100 % råg. Vare sig ärtorna eller brödet gav symptom. Så vi kom fram till att jag skulle testa mjölk och sedan beta av livsmedel för livsmedel på den ”röda” listan. De ”röda” livsmedlena är de som innehåller mest FODMAPS.

Mjölken gick bra och nu har jag lite uppehåll över helgen. Åt glass och godis igår och sedan var vi på restaurang på kvällen. Får se om jag får symptom av det. Hoppas inte.

Talade även med Dietisten om hur viken gått ner sedan jag började behandlingen. Ingen effekt jag är ute efter, då jag vill träna direkt. Den har inte gått ner mycket, men jag har inte heller tränat mycket. Skulle vilja rör på mig mer, men viktnedgången bromsar lite. Kom fram till att jag ska fylla på med jordnötter och mjölkchoklad. Därutöver lite stadigare mellanmål.

I fredags passade jag på att baka lite nytt. Har hållit mig till samma bröd i flera veckor mest för att det är smidigt. Jag saknar dock strukturen som blir när man bakar med ”vanligt” mjöl. Hittade ett recept som det var Bovete i och det blev rätt bra. Gjorde Hamburgerbröd och frallor med både Vallmofrö och utan. Var gott att äta något annat för en gångs skull.

Får bli mer sådana bröd framöver.

Har inte rört mig så mycket den senaste veckan, men ska ta tag i det framöver. Cyklade till och från jobbet en gång och så sprang jag knappt fyra kilometer igår. Orkade i alla fall hela sträckan utan att gå, så jag är nöjd med det.

Ha en fin söndag!