Inspiration och planering

Inspiration och planering

28 september, 2017 Av Av helenasahlqvist

Bonniers kokbok,(adlink), Din Matkasse, Laga Smart med Jaimie

 

Det är dags att börja planera måltiderna lite mer långsiktigt. Läste på SVT Nyheter att många som tränar äter för lite. Jag vet att jag är en av dem. Jag har svårt för att äta mycket eller tillräckligt. Har även svårt för det där med variation. Det blir att jag lagar samma mat hela tiden tycker jag. Just nu är det extra svårt i och med kostbehandling vid IBS. Det är många saker jag inte kan äta som är självklara för andra. Lök är en sak som gör att det är svårt att få variation, likaså socker. Det är antingen lök eller socker i det mesta. Sen vet jag inte om jag dessutom är känslig för fet mat. Enligt dietisten kan en person med IBS lika gärna reagera på det. Det finns inget test att ta för att reda på vad det är som orsakar problemen.

I flera veckor har jag mått så himla bra. Nu efter helgen känns det som jag är tillbaka på ruta ett och jag vet inte vad det kan bero på. Maten? Stress? Mindre mängd träning? En kombination av alla tre? Detta är verkligen ett pussel.

Åter till kosten eller maten. Försöker hitta variation i denna begränsning. Får läsa recept och fundera en extra gång på vad jag kan ersätta smakerna med. Tycker det mesta just nu inte smakar så himla mycket. Sen är det inte alltför roligt att stå och steka pannkaka när jag inte får äta dem med sylt. Testade att använda frysta bär för ett par veckor sedan, men de var så sura så det funkade inte.

Klurar på hur jag ska få in ett vettigt mellanmål med lite substans. Att äta mackor funkar inte i längden. Ägg är ju ett vettigt alternativ, men lite småbökigt att skala och äta på jobbet kan jag tycka. Makrill i tomatsås kan ju faktiskt också funka. Om tomatsåsen inte är smaksatt. Mat är krångligt och svårt.

Har i alla fall fått tips om att Bongs kycklingfond inte ska innehålla lök. Det ska jag utforska senare idag. Får bli en tur till Kristinehamn sen för lite proviantering. Affären där är större och har annat utbud än den här i stan. Så jag ska ta med mig en relativt frisk lilleman på en biltur om en stund.