Glutenfri IBS-vänlig pizza

Glutenfri IBS-vänlig pizza

11 september, 2017 Av Av helenasahlqvist

Att äta enligt FODMAPs elimineringsfas är verkligen en prestation i sig. Det är många livsmedel som måste väljas bort helt. Mer om det i ett senare inlägg. Igår fick det för tredje eller fjärde söndagen i rad, bli pizza på kvällen. Skogen dignar av svamp, så det är enkelt att hitta topping. Inte för att jag äter svamp, men Micke älskar det.

Har använt recept från Semper tidigare, men det blir lite torrt och tråkigt och smakar mest potatismjöl. Igår ville jag testa något annat. Fick bli ett recept från Tasteline med en liten twist. Resultatet blev över förväntan. En härligt småseg och knaprig botten. Väldigt lik en ”vanlig” pizzabotten.

Ingredienser:

  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl finmix
  • 2,5 dl grovmix

Hade slut på finmixen, därav fick jag ta grovmix, vilket inte gjorde någonting.

Blanda ut jästen och fiberhusken i 2 dl av vattnet. Tåt jäsa några minuter. Blir väldigt skumt av fiberhusken i vattnet, lite som gelé. Blanda i övriga ingredienser, men vänta lite med vattnet. Degen blir rätt torr, så tillsätt vattnet, lite i taget, tills degen är smidig. Varken för lös eller för torr. Låt jäsa ca 30 min.

Sen är det bara att kavla ut den och börja med toppingen. Jag brukar baka pizzorna i ca 275 grader. Jag sätter in en plåt i ugnen när jag sätter igång den. Sen lägger jag pizzan på bakplåtspapper och toppar den med tomatpuré som jag blandat med vatten till en lösare konsistens som är lätt att bre på. Igår hade jag riven ost och mozarellaost på och så till sist skinka och oregano.

Jag tar den varma plåten ur ugnen och lägger över pizzan med bakplåtspapper och allt. Skillnaden med att ha en kall plåt blir att gräddningen underifrån påbörjas direkt. Det blir en knaprig och fin botten.