Träna med diabetes

12 februari, 2017 Av Av helenasahlqvist

Är man anmäld till något av alla lopp inom Vasaloppet dimper Vasalöparen ner i brevlådan några gånger per år. Alltid lika kul att bläddra igenom och läsa diverse reportage. I det senaste numret fastnade jag för en intervju med Robin Bryntesson. Robin har typ 1 diabetes, vilket inte sätter käppar i hjulet för honom. Han har kommit som bäst 12:a i Vasaloppet och dessutom vunnit VC guld i sprintstafell. Han slår verkligen hål på myten att diabetiker inte kan elitidrotta. Det är i alla fall den version jag hört. En tjej jag jobbade med en gång hade en sambo som inte för sitt liv kunde cykla till jobbet när bilen gått sönder för han hade ju diabetes. Han hade inte så långt till jobbet och jag tyckte väl det lät lite märkligt, men jag kan ju ingenting om sjukdomen.

Tillsammans med Peter Jihde har Robin gjort en serie som sänds på YouTube om just träning och diabetes. Jag ägnade mig åt att kolla igenom alla utkomna avsnitt igår. Serien heter High & Low och utkommer med nya avsnitt på onsdagar. När Lina låg på sjukhus i höstas, så var det många barn på avdelningen som hade fått diabetes. Vi imponerades över dessa barn redan då. Lina konstaterade att de hade det bra mycket sämre än henne där och då. Lina skulle bli frisk, de andra barnen skulle leva med sin sjukdom hela livet. 

Efter att ha sett serien High & Low blir man lite mer ödmjuk inför livet. Frisk som jag, och familjen, är så finns inte mycket att klaga på. Ett hett tips den hör söndagen, när termometern visar minus 14 grader är att följa länken längst ner och beta av några avsnitt High & Low. Det blir, trots tyngden i ämnet, ganska många skratt. 

https://youtu.be/zQFJgyj-fHA