Snigelfest

30 maj, 2015 Av Av helenasahlqvist
I torsdags kom jag ut till trädgårdslandet och möttes av skräcken själv. Det fullkommligt krylalde av sniglar i mitt köksland. Äckliga gråaktiga sniglar. Första tanken var givetvis, nej mördarsniglarna har hittat till Linnebäck. 
Efter en hel del Googlande, ja för en gång skull Googlade jag bekymret, fann jag att det inte var mördarsniglar. Det som drabbat landet är Åkersniglar. Glupska saker, men kanske inte full så glupska som deras spanska kusin.
Sållade lite bland inlägg på diverse forum. Att sålla är alltid bra. Att fundera en extra gång på vad som verkar rimligt och dra si egen slutsats. Inte lita blint på allt man läser för mycket som står på internet är bara ren rapakalja. Försöka hitta källor till påståenden som många hade. Försökte fundera på rimligheten i det som skrevs. 
Beslutade mig att till slut testa att strö kaffe runt mina Broccoliplantor. Vi får se hur det verkar. Strödde kaffe (sumpen som blir kvar i filtret efter bryggning) framför en snigel och den ändrade faktiskt riktning. 
Här har jag lagt ut filtret runt en planta.

Här har jag strött kaffe runt stjälken.

Annars är det mekanisk bekämpning av de små som gäller. Jag har plockat massor. De åker ner i en hink med saltvatten och dör omedelbart. Snabb avlivning rekommenderas. 

Vi får se hur angreppet ser ut imorgon. Det verkar som att sniglarna dels trivs som fisken i det fuktiga vädret vi har nu. Dels trivs i mitt täcke av gräs runt plantorna och dels mår bra av att inte jorden grävs.
Nästa år ska jag nog ändå gräva runt jorden, kanske både i höst och i vår. Maskarna kommer nog trivas ändå.
// Helena