Trädgårdslördag

17 maj, 2015 Av Av helenasahlqvist
Det var härligt att vakna igår och solen sken från en klarblå himmel. Jag gick ut innan klockan nio och var ute till bortåt sex på kvällen. Lite lunch hann vi med inne och lite annat pyssel, annars höll vi oss ute hela dagen.
Jag hade en del göromål på schemat och fick nog allt gjort tror jag.
Började med att ta bort massor av löv som legat i en hög på en plätt öppen jord. Lite löv fick vara kvar och jag krattade ut lite jord ovanpå. Sådde en påse med sommarblommor på jorden för att skapa en liten blomsteräng. Kändes inte som det var så mycket frön, så vi får se hur tätt det verkligen hamnade. 
I den avlånga bädden/lådan, som sa vara hallon i om något år eller två, räfsade jag undan löv och grov kompost. I den delen av bädden som är närmst vinbärsbusken satte jag ut mina försådda purjolökar. Det blev 26 stycken, men några hade väldigt dåliga rötter, så vi får se hur de klarar sig.
Sen var det dags för huvuduppgiften igår. Att plantera ut broccolin. Plantorna är så sköra att de är svåra att handskas med. De viker sig och jag vet inte om de klarar det. 
De första gjorde jag ett dike som jag satte ner dem i. Har ca 4-5 stycken i varje rad och det blev ca fem i varje rad. Det blev till slut 26 plantor Broccoli med som jag planterade ut. Även där var det någon som jag inte tror kommer klara sig. Några hade vikt sig, men jag stöttade upp med jord. Någon hade jag omplanterat tidigare och den hade fått rötter längre upp på stjälken. Jag visste inte att Broccoli fick det. 
Till slut satte jag ut den sista gula löken, ca 21 stycken. De fick sitta på vänster sida om vinbärsbusken. Jag vet inte om det är en bra kombination med lök och vinbär, men jag hade ledig plats där. 
Till höger satte jag ner rödlöken. Hade köpt en stor påse med rödlök, 500 g, så det var hur många som helst som åkte i jorden. Ett tjugotal vid vinbärsbusken och resten mellan odlingslådorna i stora trädgårdslandet.
Min Opal har börjat blomma. Tyvärr har jag inte sett till en enda  humla eller bi, så jag vet inte om det blir frukt. 
Detsamma gäller på jordgubbarna. Det är flera som börjat blomma nu, men inga humlor här heller. Sen kan frosten ha tagit första blomman som jag hade häromdagen. Glömde täcka lådan natten till lördag och termometern hade stannat på 0,6 grader. Blomman såg lite mörk ut på ett par ställen, inte hela som de brukar göra, men det kanske räcker.
Det och lite mer pysslade jag med igår. Idag ska det blir regn och det regnar redan. Så det blir organisering av klädkammare och lite brödbak istället.
// Helena