En vecka i Danmark

30 juli, 2014 Av Av helenasahlqvist

Har kommit hem från en helt fantastisk semester. Blev inte riktigt som vi planerat, men vad gör väl det. Det är så skönt när man kan justera planen allteftersom. Inte behöva vara fast i någonting och inte ta sig ur. Har inte kollat igenom kameran än och laddat ner bilderna till datorn, så bilder får komma senare. Hade tänkt blogga under tiden, men telefonen dog i Malmö och ville inte starta. Som tur var hade jag en extra telefon i väskan, men den har så taskigt minne så det går inte att ha så många appar. Sen strulade det med operatören också. Tre funkar i hela Danmark, men telefonen ville inte riktigt välja samma nät som jag trots att jag ställde den manuellt. Det gjorde att surfen tog slut ganska snabbt. 

 

Mötte upp fam Stangvik i Malmö och åkte bron över till Själland. Valde att även ta Stora bältbron till Fyn innan vi stannade för natten. Det var stekhett så så snart vi krokat av gick vi till poolområdet för att bada och åka rutschkana. Hur kul som helst. Ulrika bjöd på  varsin kall öl som smakade hur gott som helst. 

Dagen efter drog vi oss mot västkusten, norr om Limfjorden. Har ju hört om stränderna i Danmark och hur bra de ska va. Blev lite besviken när det visade sig att det var mest grus på stranden. En smal sandremsa som man kunde ligga med filt på och sola. Campingen var i alla fall hur fin som helst och badhus ingick en gång per dag. Det badet var kul för barnen, men inte för oss vuxna. Bodde där två nätter och drog vidare en bit norrut mot Lökken. Har ju hört att Lökken ska vara bland de bästa ställena att bada på i Danmark. Kollade nätet och en camping, Lökken by camping, skulle ha flera platser att välja på. Åkte dit, men de ville inte släppa in oss före klockan 14, vi var där ca 11.30. Det var grisvarmt, så vi for vidare till nästa camping, Lökken strand camping. De hade platser kvar, så vi checkade in. När vi kom till våra platser visste vi inte hur vi skulle få plats. Vi har lång husvagn och Stangvik har megalång husvagn. Nåja, vi fick väl ta hjälp av ett skohorn. Kollade elskåpet, vilket visade sig vara fullt. Gick till campingvärden och frågade vart vi skulle ta ström. Värden följde med och kollade skåpet och gick iväg talandes i en walki-talki och kom inte tillbaka. Vi väntade och väntade. Det fanns ingen skugga och det var säkert 30 grader varmt. Till slut sa vi Nej. Vi åker härifrån. Vi hade vänt våran husvagn med hjälp av en tältplats, men det var knappt vi kom runt. Stangviks husvagn fick vi kroka av och det var typ 6 pers som försökte knuffa runt den för att vi skulle komma ut. Att vända den med bil hade inte gått, så j…a trångt var det. Checkade ut och värden frågade inte ens varför. Så det kortaste vi varit incheckade på en camping är nog ca 1 tim. 

 

Åkte vidare till Klitgaard Camping, i Lungby ca 1 mil norr om Lökken. Parkerade på en stor plan en bit från incheckningen så det skulle vara lätt att ta sig därifrån. Gick och frågade om plats, vilket inte var några problem. Vi var så välkomna. Vi kunde välja två platser med gott om utrymme. Det var dock ca 350m att gå till havet och en trapp ner till stranden. Gick ner och badade på eftermiddagen efter en sen lunch. Hur varm och skönt i vattnet som helst och stranden var bred och var av finkornig sand. En väg gick längs hela stranden och nästan alla åkte dit med bil. Dagen efter packade vi bilen och åkte ner på stranden. Hur coolt som helst. Sanden var packad och hur lätt som helst att åka på. Parkerade, lade ut filtar och brassestolar och badade. Så smidigt att ha grejerna kvar i bilen.

Tog en tur och tittade på en camping i Rödby, inte heller den var full. Dock låg den ca 1 km från stranden. Där fanns det också nedfart till stranden, med vägskyltar som sa hur långt det var till alternativa uppfarter. Vi åkte till nästa uppfart som var i Blokhus. det var 6km, på stranden och ibland var det packat med bilar och ibland kom det sträckor utan någon enda bil parkerad vid vattenbrynet. Det var lite lös sand emellanåt som man  fick ta lite fart med bilen ifall man skulle fastna. En skyffel hade varit klokt att ha med.

Stangviks passade på att åka till Skagen. Vi tar det nåt annat tag. Kommer med stor sannolikhet åka till Danmark igen, så det kan vi ha kvar. 

Såg solnedgången från kliten en kväll. Satt där ett 40-tal meter ovanför stranden på en filt och såg solen slukas av Vesterhavet. Helt magiskt. Hade sån himla tur med vädret hela veckan. Hade det inte varit så bra hade nog inte känslan heller varit så bra. Lite varmt var det nog, men man ska väl inte klaga egentligen. Hade tänkt gå till en fyr och kolla, men det var så varmt så när vi gått halva vägen vände vi och gick tillbaka. 

 

Tack fam Stangvik för en härlig vecka och tack Danmark för ett fantastiskt bad!

 

Bilder får komma en annan dag.

 

// Helena