Matsvinn

21 mars, 2014 Av Av helenasahlqvist

Har börjat kolla på Plus på torsdagarna. Vissa saker är helt ointressant och sen är det saker som istället är jätteintressanta. Matsvinn tycker jag är riktigt intressant. Jag hade hört liknande siffror förut, men nu sa de att ca 27% av maten vi bär hem slängs. Jag tror att vi i min generation är sämst på att ta tillvara maten. I vår familj är problemet att vi lagar för mycket. Kokade ris igår och det blev massor mer än jag tänkt. Hade en matlåda i frysen som saknade ris, men när den var fylld hade vi fortfarande massor kvar. Så vad hände med det? Jo, det åkte i komposten.
Kan dock konstatera att den här veckan har svinnet varit minimalt. Det är bara potatisskal och morotsskal som åkt ner i komposten. Det är fördelen med att ha recept klara och exakt inköpslista. Ska det vara 3 tomater i maten under veckan, så köper man bara tre tomater och de går åt.
Sen kan man ju se på det hela ekonomiskt. Konsumentverkets kostnadsberäkning ger att en familj, 2vuxna och 2 barn på max 9år ska lägga 6300:- i månaden på mat. Det är 75600:- på ett år. Om hypotesen stämmer, att vi slänger 27%, så är det 20412:- per år som slängs bort. De pengarna kan man använda till att åka utomlands en vecka, eller åka till fjällen en vecka. Spara pengarna på en fond är också ett alternativ.
Jag tror att jag skrivit om det förut.

Såg på Konsumentverkets sida såg jag att om man bytte ut 7 livsmedel mot ekologiska så skulle månadskostnaden öka 100:-. Det gällde bland annat kaffe, ägg och morötter.

En liten matsedel bjuder Kosumentverket på också, den hittar ni här.

// Helena