Geocaching

20 mars, 2014 Av Av helenasahlqvist

Geocaching härstammar från USA och är en skattjakt som man utför med hjälp av en GPS. Skatten kallas geocache och de finns på många platser ute i naturen. Det är deltagarna själva som gömmer dessa geocacher och lämnar koordinaterna på internet.
En geocache ska var dold från omgivningen så att den är svår att upptäcka för icke-geocachare, eller Mugglare som de kallas. De kan vara i alla möjliga storlekar från nano, som inte behöver vara större än cylindern man har i kattens hallsband med telefonnummer i till större trälådor. Gemensamt är att de bör vara vattentäta. I geocachen finns en logg, där man loggar sin upptäckt genom att skriva datum och vem man är. Sedan loggar man även sitt fynd på nätet. Det finns traditionella geocacher som innehåller denna logg och ibland lite andra saker. Det finns även mysterycache där man behöver hitta flera gömda geocacher som leder fram till en finalcache.
Geocaching är världsomspännande och allt man behöver är en GPS eller en mobil med GPS. Det går att hitta geocacherna bara genom att leta också, men det kan vara lite svårare. Kartan på internet är dock ganska detaljerad och korrekt. Till mobilen kan man ladda ner en app konstruerad av Geocache eller en tredjepartsapp som hämtar data från Geocach.
På geocaching.comhttp://www.geocaching.com/ kan man bli medlem, helt kostnadsfritt och se en film om hur geocaching fungerar.
Man kan behöva ha med sig en penna när man är på skattjakt, eftersom det kan saknas i en del geocacher. Ibland behövs annan utrustning, men det står i så fall på hemsidan. Där finns även information om hurvida geocachen är lämplig för barn, om det finns parkering och lite annat.

Så packa ryggsäcken eller fikakorgen och ge er ut på en riktigt rolig skattjakt. Dessutom får man ju troligtvis se något nytt och besöka en plats man inte varit på förut.

// Helena