Matakuten……

23 oktober, 2008 Av Av helenasahlqvist

Såg ett helt avsnitt av Matakuten i måndags och man kan inte annat än bli inspirerad av det programmet. Det tar på ett väldigt bra sätt upp ”problemen” med skolmaten. Hur näringsfattig den är och hur onyttig den är. Tre kockar ska under ett visst antal veckor ta itu med dessa problem och med trötta elever för att försöka få både personal, föräldrar och politiker att tänka om. I skolköken i dag lagas så lite mat som möjligt. I kommunernas centralkök lagas mat för hela veckor åt gången. Den maten kyls sedan ner för att återuppvärmas upp till fem dagar senare för att serveras till barnen. Vad händer med näringen under den tiden???!!! Jo, det mesta försvinner.
Nu ska det bli kul att se vad de tre kockarna kan göra för att maten ska bli bättre. Tycker faktiskt lite synd om dem för det är inga ”trevliga” tanter de har att göra med. Sura och bittra verkar de vara. Och sen är det väl så att de inte vill jobba så mycket med maten nu när de är vana att ”bara” värma den. Nej tack till lata tanter.

Fick lite inspiration av programmet (som helt vill utesluta hel och halvfabrikat) så i går ställde jag mig vid spisen och kokade egen ärtsoppa. Den fick godkänt med anmärkning av Micke och hans kompis Andreas. Skulle behövt en timme till på spisen.

Dessutom är jag inte helt galen i halvfabrikat. Våffelsmet är smidigt och enkelt att bara hälla ur paket rakt ner i vattnet, gott blir det också, men annars.
Hemlagad pizza (med hemlagad tomatsås) klår faktiskt oftast pizzabagarns, men det är inte bara att ringa efter den. Hihi. Dessutom kostar det typ 30 spänn att baka själv. Vår favouritpizza kostar 140 spänn + bensin. Det är ganska många kronor att spara.

Nog för nu.