Mustig Gulasch

Mustig Gulasch

28 december, 2021 Av Av helenasahlqvist

Det var länge sedan jag bjöd på ett recept här på bloggen. Passar på nu, då jag köpt en ny apparat till köket. Fick nämligen lite julklappspengar, så jag åkte och köpte mig en Crock-Pot. Har funderat en tid på att det skulle vara bra med en sådan. Arbetade förut med en tjej som höjde denna apparat till skyarna. Hon har eventuellt en enkel variant som bara är en slowcooker. Den jag köpte heter Express och kan både tillaga maten långsamt, på låg temperatur och genom tryck kokning.

Den här måltiden tillagade jag genom tryck kokning och är i princip helt enligt Matgeeks recept. Hur blev resultatet då? Jo, på ca 45 min hade vi en soppa som var mustig, mör och supergod. Detta helt utan att behöva passa grytan och röra om en massa. Bara slänga i alla ingredienser i ”poten” och starta. Är det så att man är borta en sväng, så går kokaren över i varmhållning i 4 timmar. Det betyder att vi rent krasst skulle kunna slänga i ingredienserna på morgonen och sen ha en varm och god måltid när vi kommer från ex en förmiddag i slalombacken.

Receptet då:

500 g Högrev
8 potatisar
2 gula lökar
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
4 msk oxfond
3 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
8 dl vatten
Salt och svartpeppar

Skala och tärna potatisen, tärna paprikan, löken och högreven. Pressa vitlöken.

Sätt Crock-Poten på Brown/Sauté. När grytan är varm häll i lite Rapsolja och bryn löken, vitlöken och Högreven. När det börjar få färg tillsätt kryddor och tomatpuré. Bryn lite till och tillsätt sedan fonden. På med allt vatten och sätt på locket.
Byt ”program” till Meat/Stew, sänk tiden till 30 min och tryck start. Se till att ventilen på locket står i stängt läge, annars byggs det inte upp tryck.

Nu startar processen med att hetta upp innehållet, få det att förångas och således bygga upp ett tryck i kokaren. I det här fallet tog det runt 15 minuter. När trycket är uppnått börjar tiden räkna ner.

Efter 30 minuter är grytan klar och kokaren går över till varmhållningsläge. Eftersom vi skulle äta direkt släppte jag ut trycket via ventilen på locket. Detta tar några minuter, innan locket går att öppna.

När jag lyfte på locket blev jag riktigt imponerad. Soppan var tjock och mustig. Doften helt magisk och när jag provsmakade så föll köttet isär.

Servera med fördel tillsammans med ett gott surdegsbröd och Creme fraiche.

Nästa gång jag gör soppan kommer jag minska på mängden spiskummin. Soppan var riktigt god, men den kryddan tog över lite. Får bli mer paprika och kanske lite chili istället.