Biograd na Moru

Biograd na Moru

14 juli, 2019 Av Av helenasahlqvist

Vi ställde rätt husvagnen på onsdagen när vi kom och gick ner till havet ganska direkt. Det blåste lite på campingen, men inte i närheten så mycket som när vi passerat tunneln i bergen. Temperaturen inlyftes låg nog på runt tjugofem grader och vattnet kändes rätt svalt. Tog en kortare löprunda innan jag duschade. Servicehusen är inte de alla finaste här, men de duger. Läget på campingen är det definitivt inget fel på. Den ligger i tallskogen på en sluttning ner mot havet. Sandstränder finns inte många i Kroatien, men de har lagt ut grus på delar av stranden och fyllt på sand på botten i en vik. 


På kvällen tog vi en promenad längs stranden in mot Biograd. Strandpromenaden är kantad av restauranger, ett mindre tivoli och massor av marknadsstånd. Det märks att vi är utomlands. 

Torsdagen började vi med att åka till en lokal affär för att handla lite mat. Tog plats vid stranden vid campingen och låg där tills molnen kom och alla människor helt plötsligt var borta. Vi tog cyklarna längs strandpromenaden in till Biograds centrum. Möttes av massor av små matställen och en stor hamn för fritidsbåtar. 


Cyklade i gränderna hem och de var så smala att man knappt såg vart de tog vägen i svängarna. Så himla mysigt. Tog en promenad på kvällen, men åt motsatt håll mot Biograd. Gick längs stranden och hittade en camping till. Den var mycket mindre än vår camping. Kom fram till en liten havsvik där de byggt nya lägenhetshus. Kan tänka mig att det var Kroater som bodde där, för det stod Kroatiska bilar utanför nästan varje hus. Bara någon enstaka turist. 

Fredag var träningsdag. Morgonen bjöd på moln, så då tänkte jag att jag passar på att träna. Bytte om till löparkläder, men då ville Lina cykla. Fick med Micke och Emil också, så hela familjen cyklade söderut på en mindre grusväg. Vägen var i riktigt dåligt skick och det låg sopornlängs i princip hela sträckan. Vi kom fram till en parkering och hittade en stig mot stranden. Nu gassade solen riktigt ordentligt. Vi kom fram till en vik med stenstrand. Där låg en båt för ankar en bit ut. Finns nog många vikar att ankra i häromkring. 


Tog en större väg tillbaka till campingen och gick direkt till stranden. Vattnet var kallare än dagen innan, men det svalkade gott. Tog en plats i skuggan under eftermiddagen, men det blev nästan för kallt. 

Lördagen vaknade vi till regn. Det åskade på avstånd och vi åkte till Lidl för att handla lite. Där var det kaos på parkeringen.  Här kör man inte bil som hemma om man säger så. Det är mer djungelns lag kan man säga. Kom i alla fall helskinnade hem. Det tog inte lång stund innan molnen var borta och solen kom fram. Vi skyndade oss ner på stranden och var nästan själva där. Så himla skönt. Det fyllde dock på med folk under eftermiddagen. 

Söndag och måndagbgjorde vi inget annat än att ligga vid stranden. Söndagen bjöd på soligt väder, varmt vid husvagnen, men en lagom bris vid havet. Måndagen mer varierat väder där tunna moln ibland skymde solen. På eftermiddagen blev molnen tätare, men temperaturen hängde kvar runt 28 grader. Vi passade på att åka för att bunkra upp lite mat för kommande dagar. 

Idag är det tisdag och vår sista hela dag på campingen. Imorgon vänder vi hem. Vi är klara med sol och bad i havet. Barnen längtar efte poolbad nu. Vi har dock väntat in ett sämre väder som kommer passera de delar av Alperna vi ska till om några dagar. Vi vill få så bra väder som möjligt på hemvägen. Sen får vi hålla koll på vädret dag för dag för att se vart vi ska åka. En plan har vi, men sen får vädret avgöra vart vi i slutändan tar vägen.