Fyller på kontot – med nya stigar

Fyller på kontot – med nya stigar

14 maj, 2019 Av Av helenasahlqvist

De senaste veckorna har fyllts en hel del med nya stigar. Jag älskar när jag hittar nytt att cykla på. Efter några år på samma stigar är det kul med omväxling.

Fick för mig att testa en körväg en bit hemifrån för ett par veckor sedan. Ville bara se hur långt in i skogen den ledde. Kom inte långt förrän jag korsade ett Endurospår. Det var inte så att det var sönderkört av motorcyklar, men det syntes att någon kört där några gånger.

Eftersom jag är riktigt nyfiken av mig följde jag spåret. Det snirkalde sig fram i skogen och underlaget var riktigt bra. Bitvis gick det på gammal körväg och bitvis på stigar som jag tror djur trampat upp. I området var det relativt stenfritt, så bara lite rötter som behövde passeras. Jag kom längre och längre in i skogen och till slut visste jag knappt vart jag var. Det hör inte till vanligheten, jag brukar ha koll i skogen.


När jag till slut mötte en väg anade jag vart den ledde. Då hade det gått så lång tid att jag tog vägen mot civilisationen och begav mig hemåt. Jag fick leta vidare en annan dag helt enkelt. Jag var dock säker på att spåret skulle leda mig tillbaka dit jag först åkte på det.

Dagen efter hade jag mer tid. Jag åkte direkt till Endurospåret för att spara tid. Den här gången visste jag vart jag skulle och visste vilka stigar som inte var bra. Jag letade mig runt hela spåret som landade på dryga 7 km. Det var jag fruktansvärt nöjd med. Skulle bli kul att visa för mina MTB-bekanta någon dag. Alltid kul för andra att få tips om nya cykelvänliga ställen.

Efter lite letande på Strava fick jag se att grannen hade ett konto. Vi har sett att han åkt mycket i skogen och fixat till stigar lite här och där. Han gör ett riktigt bra arbete med det. Fick se att han cyklat flera gånger, där jag aldrig cyklat. Fanns det kanske en stig som skulle gå att cykla för oss? Bör tilläggas att personen i fråga har en el-MTB. Vet inte om han jämt använder den, eller om han har något annat att cykla med också.

Efter jobbet drog vi iväg för att se om vi hittade de nya stigarna. Hade laddat ner grannens rutt som GPX-fil, så jag kunde navigera i telefonen. Till vår förvåning hittade vi en relativt bra stig. Första biten var gammal körväg, sen vek stigen bort från den och vi kom fram på ett gärde mitt i skogen. Såg inte ut som att någon brukat det på lång tid. Korsade ena hörnet av gärdet och hamnade på en ny körväg. Den var i lite sämre skick med mycket grenar.


Hamnade vid en liten sjö, eller kanske snarare en damm. Där lämnade stigen körvägen och följde vattnet en bit. Stigens finaste bit kom just då. Den gick genom stor, gles, granskog. Efter det kom vi fram vid ett litet torp och sträckningen fortsatte på grusväg. Där ville Micke vända och ta samma stig tillbaka. Ett bra val, för det gick mycket lättare att cykla åt det hållet.


Vi stannade vid den pinniga körvägen för att plocka bort lite ris och lade större grenar i ett dike. Ett bra sätt för att det ska gå lätt att åka över, men vattnet fortsatt kan rinna undan. Så har vår granne gjort vid flera ställen i skogarna. Han lär bli förvånad när han upptäcker att fler är ute och fixar i skogen.

Nu funderar jag bara på hur det går att länka samman alla stigar vi har kring Linnebäck. Kommer bli en lång sträcka och inte så mycket vägtransport.