Det regnar igen

Det regnar igen

17 juni, 2018 Av Av helenasahlqvist

Det var riktigt länge sedan det regnade. Förutom ett par åskskurar som hittat hit senaste veckan. Idag ska det bli dagsregn och det var länge sedan sist. Det är så torrt i både skog och på tomten att regnet är välkommet. I mitt trädgårdsland växer inget som jag sått i år. Det är endast jordgubbarna som ser ut att må hyfsat bra.

I går tog Micke och jag bilen till Villingsbergslägret en bit öster om Karlskoga. Vi ville cykla på lite nya ställen. Det blir annars lätt att vi åker samma vägar och samma stigar. de som finns här där vi bor. Jag ville gärna cykla vid Våtsjön och trakterna däromkring.

Vi parkerade vid Villingsberg, en anläggning som försvaret har. Det var lite militärer där som jobbade. Vi började med att cykla Sinaispåret. En riktigt rolig bana, som är ett motionsspår som används till bland annat längdskidåkning. Förra sommarn var vi också där och cyklade. den gången var båda barnen med och vi fick nästintill vada på ett sälle. Nu var det ny bro på gång, så det kommer bli riktigt bra. Som synd är var räcket på bron lite högt, så mitt styre gick inte över. Får bli högre cykel nästa gång jag byter kanske.


Spåret är riktigt roligt att åka. Det lutar både uppför och utför och det går att släppa på riktigt fort, då underlaget är relativt bra. Påminner lite om Cykelvasaunderlag. Så för den som vill träna inför den kan ju åka dit. Det långa spåret är 8 km, men det går att korta av det till 6 km. Det är bara att följa skyltningen.

Där anslutningsspåret går mot Djerfstugan vek vi av mot Våtsjön, så vi körde inte riktigt hela varvet runt. Nu väntade grusväg resterande del av turen. Vi följde en gammal landsväg mot Karlskoga och vid en bro stod en sten med texten Edsberg Härad. På motsatt sida stod det Karlskoga Härad. Jag vet inte hur gammal stenen är, men vid lite Googlande kom jag fram till att det säkert är en ny sten. Härad var tydligen inte korrekt namn för Karlskoga, då det förr hette Karlskoga Bergslag. Nåja, jag kan ha fel. En fin sten var det i alla fall och en fin bro.


Vi rundade Våtsjön, men såg inte mycket av den. Tog Övägen tillbaka kom Villingsberg och hade inte varit borta så länge när vi var tillbaka. Därför valde vi att följa Örebrovägen mot Rövarbron. Jag var nyfiken på att se hur det såg ut där. Har läst om det på Länsstyrelsens sida över Naturreservat. Ska gå en stig upp på en platå där det sägs att rövare höll till på medeltiden. De väntade där för att, när transporter kom på riksvägen, överfalla dem när de kom över bron. Ska gå upp på platån någon gång, men vi ville inte släpa med cyklarna upp igår.


Vi kollade karta på Google maps och valde att köra en bit till. Vek av där det stod Kärmön på en skylt. Vi fick en ordentlig pulshöjare, då vi möttes av en uppförsbacke som aldrig tycktes plana ut. Väl uppe hade vi en fin utförsbacke framför oss.

Efter dryga två timmar var vi tillbaka till bilen och hade tillryggalagt mer än tre mil. Inget vidare högt tempo, men vi fick en fin tur i alla fall.

Eftermiddagen ägnade jag åt bullbak. Var så länge sedan jag bakade bullar. Har ägnat mig åt att baka matbröd senaste året på helgerna. Bakade en sats kanelbullar med Dinkelmjöl. Fungerar minst lika bra som med vanligt vetemjöl. Nästan bättre rentav för de jäste bra och blev väldigt fluffiga och fina. Kan bero på att det är mer gluten i Dinkelmjöl mot vanligt vetemjöl. Så nu har vi bullar att bjuda på en tid framöver.


Idag är det alltså regnigt. Jag har börjat baka matbröd och det står både limpor och frallor på jäsning. Även det är med Dinkel. På grund av min IBS är det det enda bröd jag äter. Kan slinka ner en vanlig kaka lite då och då och det kan gå bra. Annars försöker jag hålla mig till rätt kost. Finns så mycket som kan ställa till det när det gäller IBS, men det är skönt när det funkar och magen är lugn. Försöker tänka mig för, men man vill ju leva gott också 😉

Ha en fin söndag!