Resumé 2017

31 december, 2017 Av Av helenasahlqvist

2017 är snart slut och det är dags att knyta ihop säcken och göra ett årsbokslut. Året har varit varierat och inte innehållit så mycket fysisk aktivitet som jag tänkt mig från början.

Januari

Började året med intervaller och började i alla fall med rätt mycket träning. Sen tog jag tag i mina magproblem på allvar, men fick lika dålig hjälp som tidigare när jag sökt läkare. Det skulle dröja ända till augusti innan jag fick bra hjälp och efter mer än fem år var symptomfri. Skidpremiären blev i Nobelspåret den 6:e januari och några dagar senare åkte vi till ett relativt snöfattigt Ånnaboda för att åka.
Testade mjölkfria produkter enligt ordination från läkare, men det slutade med färd till akuten med snurrigt huvud. Fick nog i mig för lite energi när jag hoppade över diverse livsmedel utan att ersätta dem med annat. Längtade efter ljus och skogen, som jag alltid gör. Ägnade ledig tid åt att försöka hitta nya ställen att cykla på när väl våren kom.
I slutet av månaden anmälde jag mig dessutom till BE-körkortskurs. Något jag tänkt göra i flera år, men som jag aldrig tyckt passa. Nu var det tid för det.

Februari

Jag anmälde mig till seedningslopp i Dalsland som skulle äga rum runt Valborg. Planerade sommarsemester till Alperna och Gardasjön. Dessutom köpte jag vinterdäck till cykeln, men så mycket cykling blev det inte. Fick besvär med ett muskelfäste i höften på höger sida och kunde knappt röra mig på flera veckor.
Gick med familjen till Paddtjärn och grillade korv och pinnbröd. ”Andersbacken” kom till, då Anders inte kom uppför en backe på Kyrkvägen pga all is och hasade långsamt nedför den. Såg riktigt otäckt ut innan han var på plan mark igen. I slutet av februari åkte familjen till Solvallen för lite skidåkning. Riktigt fina spår, men min onda höft tyckte inte att jag skulle njuta av skidåkningen.

Mars

Började knapra D-vitamin efter lite sökande på fakta och blev kan hända lite piggare. Cyklade lite, bland annat inne i stan och mot slutet av månaden lite längre turer ute. Vi åkte till Branäs över en helg och med ens försvann problemet med höften. Läkaren jag besökt träffade jag igen några veckor senare och då frågade han hur det gått. ”Jag åkte slalom, sen försvann det”, svarade jag. Han skulle ordinera den behandlingen på fler, sa han skämtsamt.
Jag anmälde mig åter igen till Kilsbergen Trailrun som skulle vara på hösten. Jag, Emil och Micke gick runt Gryten. Så himla fint var det och lagom långt. Vi nåddes av beskedet att det skulle införas bevattningsförbud på flera håll i Örebro län och en torr sommar blev det sedan.
Avslutade Mars med att klara teoridelen på BE-kortet.

April

April började riktigt bra. Jag och Micke var i Nora och cyklade med hans syster och hennes man. En riktigt härlig dag som jag sent kommer glömma. Synd att man inte gör sådana aktiviteter oftare. Emil tränade MTB med Karlskogacyklisterna och Lina och jag orienterade på Rävåskullen inne i Karlskoga. 23:e april, efter Påsk, hängde jag med Mickes syster Annika och hennes granne Therese för lite tjejcykling på Båsberget. Då var jag rätt så utarbetad, men det visste jag inte riktigt om då. Kände mig bara yr och konstig vilket resulterade i några vänder till sjukhuset. Fanns dock inga fel på mig, men jag blev sjukskriven några veckor framöver.
Istället för att köra Dalsland XC blev det en lugn tripp till Skövde för att cykla lite med familjen istället.

Maj

Maj började med cykling på Billingen. När vi kom hem åkte jag och Lina runt inne i stan. En mysig tur där vi fick se lite saker vi inte sett förut. Jag var deltidssjukskriven och hann med rätt mycket aktivitet ute. Jag letade stigar och hittade nya att lägga ut på Trailforks. Jag åkte själv på Lunedsleden och jag åkte med Micke och Annika på leden.
Kristihimmelfärdshelgen var vi i Kil och campade med Lindbergarna. I trädgårdslanden började det gro och våren har jag för mig var varm.

Juni

I juni var det full fart. Jag jobbade heltid igen och en del aktiviteter skulle klaras av efter det. Midsommar blev inte som den brukade, men vi höll ihop den helt ok ändå. Blev en del cyklande med hela familjen eftersom både mor och far köpt cyklar.

Juli

I juli åkte vi på semester. Drog söderut i Europa med husvagn och hamnade i Legoland i södra Tyskland. Vi hann även med att besöka ett stort slott och backhoppningsbacken i Garmisch-Partenkirchen. Vi badade i en varm Alpsjö och åkte på fina vägar genom Alperna. När vi kom till Italien åkte vi över Alpernas näst högsta bergspass, Stelvio. Ville inte åka samma väg tillbaka utan tog omväg via Schweiz. Jag cyklade i Äppeldalen, Val Venosta, och njöt av vädret. Resten av Europaresan blev en riktig värmechock. Vi njöt ändå av lite bad vid Medelhavet innan det var dags att åka hem.
Hann med lite cykling hemma innan vi drog till Dalafjällen och besökte Njupeskär och Idre Fjäll. Vi gick upp på Städjan och åt lunch på toppen.

Augusti

Höjdpunkten i augusti är ju givetvis Cykelvasan. Blev ingen rekordtid för mig 2017, men jag var ändå riktigt nöjd med resultatet. Var även väldigt kul att vara publik under Öppet Spår. Hittade lite nya stigar och familjen åkte på MTB-tur runt Sinaispåret. Månaden avslutades med en campingtur till Kil. Under augusti började jag kostbehandla min IBS och blev symptomfri för första gången på många år. Ett av årets största mål, BE-kortet, klarades och jag kunde lägga en betungande sak bakom mig.

September

Jag planterade om mina frösådda Sparrisplantor och familjen hade utesöndag vid bla Gryten och Angsjöleden. Det blev dessutom en del cykel, men Kilsbergen Trailrun som jag var anmäld till fick jag stå över pga ett ont knä.

Oktober

Blev kanske inte så mycket cykel i oktober, men en hel del annat. Familjen Ploggade, vi grillade korv både i Lokadalen och på Furhöjden. Jag laddade upp stig 300 och 301 på Trailforks. Oktober handlade om mat och att hitta alternativ till bröd bakat av ”vanligt” mjöl.

November

Novembers höjdpunkt var att hitta ett gytter av stigar här i Linnebäck. Jag hittade något som mest såg ut som ett gammalt motionsspår. Hade ingen aning om att det fanns så fina stigar bara en kilometer bort. I samband med Innebandymatch i Väse upptäckte vi en fin och lång sandstrand vid Vänern. Det var inte badväder, men någonting att längta efter när sommaren kommer. Ett annat stort cykeläventyr var Svartåtrampet, en motionstävling som bjöd på både regn och snö. Jag summerade min resa från 0 till Cykelvasan i ett kort inlägg och lite nyfunna stigar i ett annat.

December

December betydde sol och värme. I alla fall för vår del den första veckan av månaden, då vi åkte till Gran Canaria för sol och bad. Sol fick vi, men det var inte så varmt som vi hoppats. Ska absolut inte klaga för tempen låg på dryga 20 grader och det är betydligt varmare än Sverige i december. Efter semestern dukade jag under i förkylning och sen kom julen riktigt snabbt.
Eftersom förkylningen har haft svårt att släppa har det blivit måttligt med träning. En tur med dubb på julafton och lite lampcykling i mellandagarna. Skogspromenaderna har däremot blivit fler.

Kan nog sammanfatta året med att det blev många nya stigar. Har inte hållit reda på hur många det blivit och fler är på gång. De får dock avvakta till nästa år. Cykelvasan blev inte vad jag tänkt, men jag är glad att jag ändå kunde genomföra den. Hade även tänkt cykla mer i Alperna än jag gjorde, men ibland blir det inte riktigt som planerat. Nu ser jag fram mot ett nytt, spännande år med mycket träning och uteaktiviteter. Mer om det en annan dag.

Gott nytt år!