Värdeoptimering

Värdeoptimering

19 oktober, 2017 Av Av helenasahlqvist

Just nu läser jag mycket på nätet om minimalism och ordning & reda. Hur man får harmoni i hemmet med mindre prylar och att leva här och nu. ”Kalles Sex Liv” som gick på SVT för några veckor sedan väckte en hel del funderingar. Det var då jag började söka efter andra sätt att uppnå lugn. Inte känna press att höja inkomstnivån.

Började även se filmen ”Minimalism” på Netflix igår. Den tar upp samma saker, att bo på mindre yta, äga färre saker och känna efter vad man verkligen vill lägga pengar på. Fick med mig en viktig fras därifrån. ”Oftast kan man inte kontrollera hur stor inkomst man har. Däremot kan man kontrollera hur stora utgifter man har.” Ja, det kan man faktiskt. De flesta saker i livet har man ett val kring.

Vi har valt att bo i hus, på landet, ha husvagn, ha två katter, cykla, resa utomlands, äta den mat vi äter, ha de TV-kanaler vi har, ha telefoner och bra internetuppkoppling, förse barnen med datorer (även om de köpt dem själva för sparade pengar). Det är val som kostar pengar.

Nu är inte grejen den att få ångest över val vi redan gjort. Mer en fundering på hur vi kan tänka framåt. Vad ger mening? Jag älskar att cykla, det ger mig mening, får mig att koppla av. Jag kan inte minnas att jag någonsin tyckt cyklingen varit betungande och jobbig (för annat än muskler och flås). Vi trivs som fisken med att ha husvagn, se nya platser varje år. Vi längtar oss genom vintern, drömmer om sommaren. Det får oss att orka den mörka perioden. Så även den ger oss mening.

I ärlighetens namn skulle jag klara mig fint utan alla TV-kanaler och annan internetuppkoppling än den jag har i mobilen. Livet är dock fullt av kompromisser.

I och med att vi nu har börjat renovera lite smått i köket, har jag börjat rensa. Det finns en uppsjö av saker hemma som jag knappt vet att jag har eller som jag aldrig använder.

Igår fick min garderob en utrensning. Det var både gamla trasiga kläder, men även en del kläder som är hela, men som jag inte använder, som jag plockade ur. På vår Återvinningsstation finns insamling av kläder. Dit ska jag åka med det. Det finns även en container man kan ställa in gammal sportutrustning i. Utrustningen hamnar sedan i en lokal inne i stan som kallas Fritidsbanken. Där kan man låna sportutrusning under två veckor. Perfekt för den som vill prova på en sport eller som vill lägga pengarna på annat.

Det gäller att ta små steg i rensandet. Jag inser att ju mer jag rensar, ju mer vill jag få bort. Ska även fylla någon eller några lådor som jag kan lämna till secondhand. Är ju lite onödigt att slänga prylar som inte är uttjänta.

Läste någonstans att ju mindre prylar man har, ju mindre tid behöver man lägga på att ta hand om och underhålla prylarna. Varje pryl man har ska ju egentligen skapa någon form av värde, precis som cykeln ovan.

Så just nu är jag inne i en rensa ur period. Känns helt ok måste jag säga.