Ett mål – en bild

Ett mål – en bild

12 oktober, 2017 Av Av helenasahlqvist

Ibland händer det att man får en bild i sina händer. Man vet inte vart den är tagen, men man har på något vis en relation med den. En känsla djupt inom sig säger att man måste uppsöka platsen där bilden är tagen.

Jag har en bild, på min morfar, som är tagen på en plats vi inte vet något om. Jag vet bara att jag vill uppsöka platsen. Se den med egna ögon.

Min mormor och morfar tillbringade mycket tid i Järpen. Det var deras favoritresmål. Bilden borde alltså vara därifrån. Jag fick den när min mormor gått bort, så jag har ingen att fråga varifrån den exakt är.

Tittar man riktigt noga på den, ser man att det står IVF. Jag Googlade det en gång och fick upp en bild på just den här stenen. Det stod inte mycket mer än så, bara någonting om Sällsjö.

Bilden glömdes bort, sen kom jag på den i somras igen. Nu Googlade jag på nytt, men hittade ingenting. Bilden jag en gång sett på nätet var borta.

IVF står för Indalsälvens Vattenreglerings Företag. Inte heller där hittade jag någonting. Letade på kartan på Google och tyckte inte att Sällsjö på något vis såg ut som på bilden jag har. Fick fram att vattnet vid Sällsjö vattenkraftverk kom från Håckrenmagasinet.

Jämförde bilden med en bild från Google. Bakgrunden och fjällen var i det närmaste identiska.

För bilden klicka här, vågar inte använda den av upphovsrättsliga skäl…

Bestämde mig för att maila IVF. Fråga om de visste vart stenen står.

Christer Rönngren vid Vattenregleringsföretagen mailade mig nästan direkt.

”Hej Helena!

Det ser ut som att det är minnesstenen vi Håckrens regleringsdamm. Är osäker om stenen på bilden är kvar men den rostfria skylten finns på en sten vid norra änden av Håckrens regleringsdamm

Med vänlig hälsning

Christer Rönngren
Vattenhushållning”

Så nu inväntar jag tillfälle att åka mot Östersund, för att se om stenen finns kvar. Om det är samma sten. Kanske stå på samma plats som min mormor stod och ta en bild på min familj…

Någon som varit vid stenen?