Lugn mage

19 september, 2017 Av Av helenasahlqvist

Det är en sådan ovanlig känsla för mig att jag inte riktigt kan tro på det. De senaste veckorna har min mage varit helt lugn. Jag kan faktiskt inte dra mig till minnes när den senast var så. Det är flera år sedan.

Hade jag vetat att det gick att göra någonting mot IBS, hade jag gjort det för länge sedan. En läkare jag var hos för över två år sedan, kan vara tre också, ansåg att min mage var lat. Min mage är allt annat än lat. Den är överaktiv. Jag ordinerades Inolaxol som är fibrer som drar åt sig vatten. Så att tarmarna ska få normalare rörelser. Det hjälpte föga. Visst blev det bättre, men långt ifrån bra.

Före januari kunde jag springa på toa flera gånger om dagen, vilken tid på dygnet det än var. Förvarning, ja i bästa fall ett par minuter. I början av året började jag med Probiotika. Goda tarmbakterier som gjorde magen lite lugnare. Nu fick jag bara känningar på förmiddagarna. Bara det en rejäl förbättring mot tidigare. Dock ingen förändring gällande förvarningen här heller. Att behöva gå på toa tre gånger inom loppet av några timmar på förmiddagen är ganska handikappande. Att inte våga åka någonstans, eller i alla fall dra sig för att åka, för man inte vet hur magen reagerar och när den reagerar.

Tänk om alla som har IBS kunde få veta att det kan gå att lindra. Det går inte att bota, men symptomen kan man få bort. Tänk om jag hade vetat det för ett eller två år sedan. Jag har hittat artiklar om FODMAP som är mer än tre år gamla, så helt nytt är det inte. Det budskap jag vill få fram här, är att det kan gå att lindra besvären vid IBS. Dock inget man gör helt själv efter att ha läst diverse artiklar på nätet. Det finns hjälp att få av Dietister.

På torsdag ska jag träffa min dietist igen. Förhoppningsvis kan jag då starta fas två i kostbehandlingen. Steg två som är att återinföra livsmedel. Återinförandet sker i olika steg det med. Ska bli spännande att reda ut vad det är just jag inte tål.