Blåbär

Blåbär

29 augusti, 2017 Av Av helenasahlqvist

För ett par veckor sedan blev jag bjuden på Blåbär av en kollega. Det var de godaste Blåbären jag ätit. Tror det var Amerikanska Blåbär och jag blev så sugen på att plantera egna buskar. Mallan har det och jag tänkte jag skulle fråga om jag kan få ett par sticklingar av henne. Det skulle jag, men kan inte ta några förrän nästa sommar.

I väntan på dem åkte jag till Bergslagscenter på lunchen igår för att se om de hade buskar i sitt sortiment. Fastnade för en som ska ge riklig skörd och en som var en tidig sort. Den med riklig skörd heter Darrow och den andra Bluecrop. Bluecrop busken hade blåbär redan, så jag kunde ju inte lämna den i affären.

Eftersom barnen blivit stora och för länge sedan övergett sandlådan bestämde jag mig för att plantera buskarna i den. Började gräva ur den mesta sanden. Den kan jag använda till något annat senare.

Bottnade med några stenar för dräneringens skull och lade på flis från diverse grenar. Blåbär vill ha sur jord, så en torvsäck hade jag köpt med. Den skulle inte räcka till hela lådan, så jag fortsatte varva material.

Testade ibland hur högt upp jag kommit. Eftersom sandlådan har lite djup samlas det vatten i den. Vill få upp plantorna över gräsmattenivån, så jag själv kan bestämma fuktigheten i jorden. Blåbär vill nämligen ha fuktighetshållande jord, men inte stå alltför blött. Lade på förmultnad kompost av både hushållsavfall och löv. På med lite sågspån och sen torven.

Nu hoppas jag att plantorna så småningom ska ge rikliga skördar. Ska sätta i alla fall fyra plantor till i sandlådan. Det borde få plats tycker jag. De kommer bli över metern hög och får jättefina färger på hösten. Satte dem så att den sydligaste plantan är Darrow och den nordligaste är Bluecrop. Kommer aldrig komma ihåg det till senare annars. Nu har jag det nedskrivet här.