Ekorrhjulet

8 augusti, 2017 Av Av helenasahlqvist

Inne i Ekorrhjulet igen. Semestern är slut och vi kan räkna ner till nästa. Har börjat lyssna på en ljudbok som heter ”Lev Enklare”. Den väcker en hel del funderingar måste jag säga. Bara funderingen: Hur vill jag att mitt liv ska se ut? Vill jag arbeta häcken av mig för att ha semester fem ynka veckor om året. Måste jag jobba heltid? För vem jobbar jag egentligen? För vad jobbar jag? Blir man lyckligare av att jobba 40 timmar i veckan, så man får en högre lön, så man kan köpa fler saker, eller?!

Vi lever idag i ett konsumtionssamhälle utan dess like. Vi uppmanas och uppmuntras hela tiden att konsumera. Behöver vi verkligen alla saker vi har? Vad kan vi göra själva? Vi hetsas dessutom att arbeta mer. Alla ska jobba heltid, ha rätt att jobba heltid. Det talas dock inte mycket om att de som idag jobbar heltid, ska ha rätt att jobba deltid. Det har man enbart under småbarnsåren. Varför ska den rätten enbart finnas för barnfamiljer?

Vi stressas till att jobba mer, för att kunna handla mer, få en bra pension (för vi blir skrämda att pensionen inte kommer räcka) och för att det inte räknas som lyckat att inte göra karriär.

Jag har också varit där. Ville utbilda mig, så jag fick ett bättre jobb, så jag fick mer pengar, så jag kunde göra mer. Jag har dock inte frågat mig: Vad mår jag bra av?

För egentligen mår jag som allra bäst hemma i mitt hus, bakandes, odlandes, på promenad i skogen eller allra helst på MTB i skogen. Helst av allt tillsammans med dem jag tycker om, min familj.

 

Kanske är det dags att omvärdera lite. Varva ner lite. Njuta av det liv man lever, vi har ju bara ett. Lever man dessutom inte till pensionsåldern är det ju dumt att ha stressats till att jobba ihop en stor pension som man inte har någon som helst nytta av.

Vad mår du bra av?