IBS

5 augusti, 2017 Av Av helenasahlqvist

Jag har under flera år haft strul med min mage. Har dessutom sökt för det ett otal gånger och lämnat alla möjliga prover. Kollat en massa allergier, men de kommer inte fram till någonting. Inget förutom IBS. Megakul, verkligen. Mot IBS finns nämligen inte mycket att göra. Det gäller helt enkelt att komma fram till vilka livsmedel som framkallar besvär och vilka som är bättre för kroppen.

Såg på 1177 att man kan lindra symptomen med Dimor. Fick det utskrivet innan semestern och sen rekommendationen att fortsätta med Inolaxol, ett fiberpreparat som jag tagit i flera år av och till. Det hjälper lite, men inte fullt ut. Tog Dimor hela semestern till Europa, men det gjorde ingen skillnad alls. Så det var bara att sluta med det.

Nu i veckan sökte jag runt lite och fann att det som fungerar för vissa är LCHF och FODMAP. FODMAP är framtaget just för IBS. Det handlar om att plocka bort livsmedel med några olika typer av sockerarter. Dessa sockerarter jäser i tarmarna och kan ge besvär för vissa. Det är bland annat Laktos och Fruktos. Dessutom någon typ av sockerart som finns i vete, korn och råg. Inte gluten, utan i själva stärkelsen.

Testade att köra LCHF, gillar generellt sett inte den typ av kosthållning. Sen är den ju framför allt till för att gå ner i vikt. Det är inget jag önskar. Tänkte ändå att jag testar. Drog igång i torsdags med att käka ägg och baka bröd utan kolhydrater. Brödet var långt ifrån det godaste jag ätit. Var som att äta sand. Däremot var Kyckling med grädde som jag lagade på kvällen en riktigt höjdare.

Fredag morgon och en macka till som smakade sandstrand och jag fick nog. LCHF passar nog en del, och hjälper säkert på några dagar för en del. Mig passar det inte. Speciellt inte med ett cykellopp om en vecka som kräver laddade kolhydratdepåer. Läste vidare om FODMAP istället. Det verkade passa mig bättre och var riktat mot just IBS. Inget för den som vill minska vikten direkt. Fick till och med se att vanligt socker är helt ok att äta. LYCKA!!!

Så nu är jag inne på dag 2 med FODMAP. Det ska jag hålla på med i 6-8 veckor och sedan ska man återinföra livsmedel igen. Förhoppningen är att man ska må rätt och innan återinförandet och sedan se vad kroppen reagerar på. Bara att hålla tummar och tår.

Köpte en Glutenfri mix igår, hittade en utan vetestärkelse, och satte igång och bakade. Var en dröm att äta jämfört med sanden, så det ska nog gå bra det här. Har dock än så länge inte märkt någon större skillnad, men man får ha tålamod.