Smidig semesterbevattning

4 juli, 2017 Av Av helenasahlqvist

Jag har några små älsklingar hemma som behöver vatten hela sommaren. Jag har klurat mycket på vad jag ska göra med dem. Ta med dem, lämna bort dem, ställa ut dem? Ja, jag kom inte riktigt på hur jag skulle bära mig åt. Det är mina Sparrisplantor jag talar om.

Att ta med dem går ju inte. Jord får man inte föra med sig hur som helst mellan länder. Vem ska jag då lämna över dessa små juveler till? Nja, det vet jag faktiskt inte. Att ställa ut dem är också uteslutet eftersom Åkersniglarna älskar Sparris. Riktiga gourmetsniglar verkar det vara. De är kräsna om man säger så.

Då började jag söka på bevattning. Hittade dock inte mycket vettigt, utan fick tänka till lite själv. Klippte en disktrasa som jag lade under två krukor på en bricka, vägde krukorna, och stoppade en flik av trasan i en vattenskål. Trasan sög upp vattnet och krukorna blev tyngre. Alltså fungerade mitt experiment.

Då var det bara att fixa samma sak i större skala. Har 24 krukor som behöver vatten. Jag valde att ta fram symaskinen, sy ihop 4 disktrasor, och sen en svans på den. Svansen ska ner i en burk med vatten, ett magasin.

Färdig bevattningduk. Bara att fixa vatten och rada upp krukor.

Fick det att fungera bra, lite för bra till och med. Vattennivån utjämnades nämligen i långpannan och glasslådan. Så blev det inte när jag gjorde det första försöket. Eftersom jag inte ville dränka plantorna var det bara att tömma ur vattnet och göra om lite.

Ställde långpannan på ett par burkar, så de står högre än själva vattentanken. Vred ur trasorna ordentligt, så jag skulle kunna se om det fungerade nu.

Det fungerade fint. Trasorna är dyngsura, men i själva pannan är det torrt. Nu behöver bara lådan fyllas på någon gång under tiden vi är borta.