Det gror i landet

30 maj, 2017 Av Av helenasahlqvist

För några veckor sedan såg jag en dokumentär på SVT. Programmet hette ”Sista skörden”. Det handlade om att vi utarmar odlingsjorden på viktiga mineraler och de frukter och grönsaker vi äter nu, är mer näringsfattiga än de varit förut. Sättet odling har skett på i årtionden har utarmat jorden.

Om vi tillsätter organiskt material i odlingen, så kommer näringsämnen stanna kvar och grönsakerna ta upp dessa näringsämnen.

Det är sådana gånger, när man ser det, som jag önskar att jag kunde odla mer. I mitt land finns nog de mesta mineraler kvar. Jag tillsätter ju kompost, löv och gräsklipp varje år.

När vi kom hem i söndags hade en av mina Sparrisplantor kommit upp. Fyra rejäla stänglar hade hittat fram. Förhoppningsvis kommer vi kunna tillaga dem till helgen. Ska bli riktigt spännande. Sparris är inget jag ätit förut. Jag satte dem mest för att det verkade kul. Är ju bra med växter som kommer år efter år.

Även ärterna och spenaten har kommit upp ordentligt. Förhoppningsvis smäller det till så snart det blir lite regn, så att resten också kommer upp. Spår av dill, morot och rödbeta kunde jag också se. Dessutom har jordgubbarna börjat blomma. Måste införskaffa fiberduk till dem så de blir klara lite snabbare.

Potatisen och löken har också kommit en bra bit på vägen. Potatisen fick ett täcke med lövkompost. Något jag även ska bädda in löken i. Jorden vid löken är i princip bara lera, så den behöver verkligen tillskott av mull.

Igår införskaffade jag en påse med Jordärtskockor. Bara en billig påse från grönsaksdisken i affären. Den fick bästa platsen i trädgården. Mullrik jord tryckte jag ner den i. Runt 15 små knölar. Ska bli kul att se om det kommer upp fina gula blommor där.