Genom cyklistens ögon

11 maj, 2017 Av Av helenasahlqvist

Det finns ett begrepp som heter selektiv varseblivning. Med det menas att om man har siktet inställt på något specifikt, så är det det man kommer observera.

Att du hela tiden är medveten om din omgivning beror på att hjärnan konstant arbetar med att analysera och bearbeta alla intryck som dina sinnen producerar, detta kallas för varseblivning. För att du sedan ska kunna uppmärksamma rätt saker väljer hjärnan ut det som är viktigt, detta kallas för selektiv varseblivning. (Google)

Just nu handlar min selektiva varseblivning om att jag hela tiden uppmärksammar stigar vart jag än beger mig. Åker vi bil någonstans håller jag oftast koll genom sidorutan, för det kan ju dyka upp ett intressant ställe att cykla på, en ny stig.

När jag var ute och gick igår fick jag syn på en tydlig stig på andra sidan diket. Nyfiket gick jag närmre och till slut stod jag där, på en ny stig och sökte av området. Hur är underlaget? Hur flyter stigen fram över rötter, stenar och mellan träd? Är det slätt, eller brant? Finns några synliga hinder och finns det i så fall en annan möjlig väg?

Alla stigar är inte så tydliga som den ovan. På Trailforks fick den namnet Tallstigen.
Stigen nedan fick namnet Vildsvinsstigen. Det är Vildsvin som trampat upp den och den leder rakt över en vildsvinsmatplats. Dessutom finns hinder som omkullblåsta träd, lite snår och en bäck.

Förhoppningsvis kommer kommer det bli fina MTB-stigar senare i sommar. Stigen nedan har lite längre tid på Trailforks. Den börjar bli riktigt fin. För ett par år sedan var den knappt framkomlig. Nu syns det att några har cyklat den. Jag själv cyklade den senast i mellandagarna. En rolig stig, speciellt om man kör den från toppen av Falbergshöjden och ner.

Det är nog det jag tycker är roligast med att cykla. Upptäckarglädjen, att hitta nya ställen att cykla på. Nya ställen för mig.