Decemberutmaning

1 december, 2016 Av Av helenasahlqvist

Nu är det dags att utmana lite igen. Den här gången handlar det om en miljömässig utmaning. Har ju testat i ett par omgångar att se hur lite sopor vi får på en månad. Det har visat sig bli extremt lite när komposten fått sitt och förpackningarna är omhändertagna.

Nu ska jag gå på det stora svinnet. Det som går rakt ner i komposten. Efter förra månadens installation av ny kyl och frys, är i alla fall kylen rensad på gamla matvaror. Det sägs, enligt bla Livsmedelsverket, att vi slänger över 19 kg mat per person och år. Även SCB har liknande siffror.

Jag vet med mig att vi slänger en del mat. Det beror dels på att jag lagar för mycket och inte tar tillvara på det som blir över. Sen beror det på att jag inte lagar mat på det vi har i kylen. Halva gräddpaket hälls ut för att jag inte hittar på något att använda dem till. Sen lägger jag på alldeles för mycket mat på barnens tallrikar, eller har i alla fall gjort. Lina tar åt sig själv numer och har rätt hyfsat koll på hur mycket hon äter upp. De rester jag trots allt sparar är jag sen dålig på att använda, förutom matlådorna då. Vi har nästintill alltid matlåda med oss till jobbet, men det som inte är med där blir oftast gammalt.

December månads strategi:

  • Märk maten.
  • Laga lagom!
  • Planera veckans måltider och handla därefter.
  • Ta hand om resterna och använd dem.
  • Det som är på tallriken ska ner i magen.

Det blir inte mycket kompost kvar när maskar och mikroorganismer gjort sitt med resterna. Den här behållaren var nästan full för ett år sedan. Nu är den urgrävd och vi börjar på ny kula, så får den andra vila i ett år.