Berga by – Evertsberg

5 juni, 2016 Av Av helenasahlqvist

Det funkade ju hur bra som helst att bo på parkeringen i Berga by. Lugnt och skönt. Precis när vi vaknat rullade första bilen in till parkeringen. 

På cyklisterna, som jag skrev om igår, stod det Jörgens Livslopp. Det var tydligen ett anordnat event för att samla in pengar till Cancerfonden jag hamnat mitt i. De körde iväg i tre startgruppen. En halv åtta, en halv nio och den sista halv tio. 
När första gruppen dragit iväg halv åtta ver det lugnt en stund. Runt åtta kom nästa hög med bilar. Jag såg till att åka innan den gruppen.

Spänd av förväntan gav jag mig av. Uppför backarna till Smågan. Det var stigning i två kilometer, sen planade det ut. Bara jag tar det lugnt den biten kommer det gå bra. 
Sen gjorde jag jordens tabbe. Jag följde Biking Dalarnas pil åt vänster vid en korsning och kom av Vasaloppsleden. Det märkte jag när jag efter nio kilometer inte kom fram till Smågan som planerat. Så åkte jag en bit till, för kanske efter nästa krök, osv. 
När klockan visade 12 km så tog jag fram karta och Google Maps. Oj vad fel jag var. Det var bara att vända tillbaka. Jag hade haft svag till måttlig motvind hela vägen, så det fick jag till min fördel när jag susade tillbaka till korsningen.
När jag väl var där tog jag en ordentlig titt på markeringarna och åkte åt rätt håll. Väl framme i Smågan hade jag kört 24 kilometer. Det blev lite mer än de nio det var tänkt. Meningen var att det skulle vara 24 km till Mångsbodarna.

I Mångsbodarna väntade mitt serviceteam med fikat klart. Vi satt på filt i gräset en stund. Nu kom sista gruppen av Jörgens Livslopp. De hade uppbackning med lite vätskekontroll och bland annat chips. Efter mitt stopp drog vi vidare mot Risberg. Första biten var nedförsbackar. Sen kom ett parti med både upp och ner. Vinden varierade, men det kändes som att jag hade kraftig motvind i alla uppförsbackarna. Någonstans mellan Mångsbodarna och Risberg tog krafterna slut. Nu hade jag cyklat nästan 5 mil och på varierande underlag. 

Stoppet i Risberg blev kort. Jag tog av mig till kortärmat och kortbyxor. Fyllde en ny flaska sportdryck och drog iväg. Serviceteamet åkte vidare till Evertsberg för att fixa lunchen. 
Drog i mig den mesta sportdrycken nästan direkt. Nu kom ett parti med mycket upp och ner. Inte så mycket grusväg utan mer iordningställd cykelväg. Det betyder sten, grus, sand och typ lera. Inget behagligt underlag att cykla på. Började smärta ordentligt i svanken och tröttheten var ganska stor. Fick gå uppför ett par backar. 
Framme i Evertsberg var jag helt slut en lång stund. Låg på en filt i gräset totalt utmattad. Nu började benen värka också. Så det var skönt att det var målgång för dagen. 66 km avklarade, lite längre än planerat, men riktigt bra träning. Nu vet jag vad jag måste jobba mer med: Längre cykelturer för att träna uthållighet och styrketräning av mage och rygg för att ryggen ska hålla hela vägen i mål.

Efter en god lunch åkte cykeln upp på taket och vi rullade mot Mora. Här ska vi bo ett par nätter. 
Idag ska jag åka sista delen av Vasaloppsleden på förmiddagen. Kommer förhoppningsvis vara lättare än den första. Får se vad gårdagens pass har gjort för kroppen också. Hur mycket kraft det finns kvar. 
Riktigt kul är det i alla fall och det är ju det som är huvudsaken.