Vårt ansvar!

14 april, 2016 Av Av helenasahlqvist

Jag följer serien ”Gympaläraren” på SVT.
En grymt bra serie som jag tror ganska bra speglar det samhälle vi lever i idag. Tycker bara att det varit mycket fokus på skolan och vad de gör för att få barnen att röra på sig.
Nu i senaste avsnittet vinklade de dock mer till föräldrarnas ansvar. Det tycker jag är helt rätt. Det är ju vi som föräldrar som har det största ansvaret för våra barn, inte skolan.
Vi kan inte skjuta över ansvaret på någon annan. Det är faktiskt vår sak att se till att våra barn mår bra.

Lina går i fjärde klass. Hon börjar skolan klockan åtta varje dag och slutar runt klockan 14. Det är sex timmar om dagen. Hon sover runt tio timmar vilket ger sexton timmar som jag inte kan påverka. Resterande åtta timmar är det mitt ansvar som förälder vad hon pysslar med, ingen annans.

När jag var liten lekte jag de timmarna, fixade med hästarna, tränade eller läste en bok. Titta på TV var ingen idé. Vi hade två kanaler och det var inte direkt sändning dygnet runt på dem. När visades ”Testbilden” senast typ? Jag byggde en koja i grannens äppelträd med en kompis. Täljde barkbåtar som jag släppte mer i bäcken. Plockade vitsippor och tussilago på våren. Cyklade till Svartån för att meta. Byggde fågelholkar eller bara cyklade omkring.
Vad kommer barnen säga när de växt upp? ”Jag satt inne och spelade dataspel”.

Det är dags att våra barn rör på sig och det är bara vårt ansvar att det blir av.