Energi

31 mars, 2016 Av Av helenasahlqvist

Jag brukar surfa in på Livsmedelsverket lite då och då. Det finns alltid något intressant att läsa där. Antingen om mat och miljö eller om mat och näring.
Jag var nyfiken på hur dåligt det är med smörgåsar egentligen. Därför lockades jag in den här gången. Sökte runt lite i livsmedelsdatabasen och fann att det är inte värre att äta 100 g smörgås till mat mot att äta 100 g pasta. Näringsinnehåll och vitamin och mineralinnehåll blir ungefär det samma. Det är tillbehören som i så fall kan ifrågasättas. Nåväl, det var ett sidospår, egentligen.

Jag hittade en tjänst som jag var tvungen att testa. De kallar den Matvanekollen. Man fyller i vad man äter för mat så ser man hur man ligger till. Om man äter för mycket, för lite. För mycket grönsaker eller för lite. Det fiffiga var valet av hur man äter. Är ju så svårt att uppskatta hur många gram grönsaker man lägger på tallriken. Eller hur mycket smör man brer på mackan. Det har Livsmedelsverket fixat på ett fiffigt sätt. Genom att visa på bilder.

Sen är det ju alltid svårt att uppskatta resterande del av dagens mat, men man får ett litet hum i alla fall. Arbete och träningsvanor ska registreras, så får man fram hur man ligger till. För lite frukt och grönt och fibrer sa den om mig. Men på tok för lite energi. Det är ju dock bara den dag som jag valt att kolla. Blir nog ett annat resultat om jag tar tisdagens halva pizza till lunch och registrerar. 
Bara att äta mer med andra ord och välja bra typ av mat. Kanske inte ska fylla upp de saknade 1000 kalorierna med godis och chips…
Ska testa tjänsten någon vecka. Bara för skojs skull. Det är bara att registrera ett konto, kostar inget, så varför inte…