Släktträd…

11 januari, 2016 Av Av helenasahlqvist

Helgen har gått snabbt. I fredags var vi på begravning och avslutade dagen med bio.
Lördagen bjöd på skidåkning. Var i Nobelspåret med hela familjen på förmiddagen. Emil åkte på bio med en kompis på eftermiddagen och jag ville åka mer skidor. Lina och Micke följde också med. Två snabba varv blev det för mig i spåret. Jag hade hunnit valla om helt under dagen. Lagt på nytt glid och så nytt fäste. Jag hade kanonglid första varvet, men i princip inget fäste, så jag vallade på lite mer innan jag gav mig ut på runda nummer två. Det blev bättre, men glidet blev sämre.

Söndagen laddade vi för sista etappen på Tour de Ski. Alltid lika spännande och intressant att se. Efter det droga jag och handlade och sen bar det iväg på löpning. Var riktigt pigg i flås och ben, så jag sprang mer än fem kilometer. Kanske ingen rekordtid, men ändå. Var ganska härligt att springa i mörkret på mjuk vinterväg.

Kvällen ägnades åt släktforskning. Har funderat på det tidigare, men tänkt att jag inte haft tid. Jag hade för mig att man kunde testa en period. Det stämde. Men vad tid det tar. Började lite smått på lördagkvällen och fortsatte igår. En timma går snabbt när man väl börjar leta. Måste nog gå till biblioteket och låna en bok i ämnet. Det finns säkert ett vettigt sätt att lägga upp sökningen på för att hitta det man söker.
Det gör det ju inte lättare att kyrkböckerna är skrivna med ett för oss främmande skrivsätt. Här nedan ä ett urklipp ur 1896-1900 års husförhörslängd. Som nr 14 står Gustaf Emil som var min mammas morfar född 1879. Han dog år 1939 pga hjärtfel.

Så vi får se vad vi kan hitta. Än så länge var det ju kul att det fanns en Emil i släkten sedan tidigare. Även om det är som andranamn.

// Helena