Snö och brödbak

28 december, 2015 Av Av helenasahlqvist

Det finns en sak, bland många andra, som jag önskar jag hade mer tid för. Det är att baka. Jag älskar att baka. Bröd, bullar, kakor, ja det mesta gillar jag att baka. Även sånt som jag inte äter själv, som pajer av alla möjliga slag. Det fina med att baka själv, förutom att det smakar så himla mycket bättre än köpebröd, är ju att det är så himla mycket billigare än köpebröd.

Igår ville jag baka. Visst att det tar sin lilla tid, men vissa dagar har man ju inte så himla mycket annat att göra. Skärmtid och tvtid är två saker som lätt kan bantas ner ganska mycket. Att säga att man inte hinner tex baka och istället sätter sig framför tvn, nej det går inte ihop. De limporna jag bakade är dessutom ganska tidseffektiva. Rent arbetsmässigt. Att göra degen kanske tar fem minuter. Sen ska ju degen jäsa. Då har man 40 min fritid, typ. Sen ska degen knådas, typ 5 min tidsåtgång där med. Sen jäser limporna i ca 40 min till. In i ugnen och också det i ca 30-40 min. Arbetstid blir ca 10-15 min.

Jag har räknat på det många gånger förut. Vad det kostar att baka eget bröd, mot vad det kostar att köpa. Jag blir lika lycklig varje gång. Vild gissning, utan att räkan alls, tror jag att bröden ovan kostar mig ca 10 kr att baka. Då får jag tre limpor. Det är 3,30 kr styck, om de varit exakt lika stora. 
Just de här kan jämföras med de som finns i butik som heter Havssaltat Lantbröd. Dagens pris för det (om man kollar på nätet och den lokala affären här som erbjuder varor att handla på nätet) är 25,50 kr. Det blir en besparing per bröd på 22,20 kr. Bakar jag två bröd i veckan istället för att handla två spar jag med andra ord ca 2300 kr på ett år. 
Det kanske är det som ska färga 2016, se vad som kan sparas på, som ändå inte betyder att vi äter eller lever sämre. För mig är det faktiskt lyx att äta hembakt bröd. 
Igår trotsade jag även vädret. Det började ju snöa på förmiddagen. Jag tog en löprunda i lördags, men så fort jag kom till en backe tog det tvärstopp. det flytet jag haft under hösten i träningen var helt väck. Det gjorde mig ledsen och förbannad. Vart har orken tagit vägen liksom?
Igår ville jag ha revansch. Vi snöyran, precis innan solen gick ner, drog jag på mig underställ, träningskläder och skor. Så sprang jag på vår grusväg i lössnön tills det blev tre kilometer. Tiden får duga. Nu har jag kommit igång efter semester och jul. Nu ska jag träna varje dag i en vecka, sen ska jag återgå till att träna varannan dag. Jag vill tillbaka till känslan jag hade för ett par månader sedan. Då var jag glad och pigg varje dag. Nu har jag varit trött sen vi kom från Kanarieöarna. Kan ju ha med soltimmar att göra. Blir ju inte samma nedtrappning som vi är vana vid inför vintern varje år. Istället reser man från dryga tio timmar dagsljus till bara dryga 6 timmar. 
Idag händer inte så mycket annat än att det blir jobb. Kommer nog vara själv på jobbet i tre dagar. Det är inte så kul, men sen väntar sju dagar ledigt. De är något att se fram emot.
So long!
// Helena