Septemberkväll i trädgården.

14 september, 2015 Av Av helenasahlqvist

Idag blev det en riktig höstdag. Det var mörkt när vi gick upp och jag vet inte när det var det senast. dagarna blir kortare snabbt nu. Det känns ju lite vemodigt.

Eftersom det ska bli regnigt några dagar var det dags att ta in all lök. Det har inte växt så himla bra bland lökarna heller, men några fina blev det.

Purjolöken växer fortfarande, men de blir nog inga monster i år. Har ändå inte lyckats få dem större något annat år heller.

Majsen har tappat sitt hår. Då börjar de bli klara. Ska ändå försöka få dem att sitta ett tag till, så kanske de växer sig ändå lite större. En fin skörd kommer det bli oavsett.

Ärtorna har jag plockat av de sista. Det får bli frö till nästa år.

Hallonen ska få ärtornas plats nästa år. Där Hallon sitter nu ska det bli tidiga jordgubbar.

De här tomaterna blev det inte mycket med. Jag kom på för sent att jag ville ha tomater. De växer i vilket fall som helst.

Tjockt med jordgubbar. Här ska röjas när vädret blir lite torrare.

En liten gurka. En frilandsgurka som skulle bli runt 30 cm lång. Ekologiskt frö. Var hur god som helst.

I pallkragen med lock har spenat kommit upp.

Mer jordgubbar som trängs. De lite mörkare är Hallonjordgubbe, de var hur söta och goda som helst, men gav inte så många bär. De lite ljusare är Honeoye. Nästa år ska de inte stå i krage. Det blev för mörkt och fuktigt nere bland stjälkarna. Åkersniglarna stortrivdes där.

Rödbetsblast i mängder. Ett par frön tog sig.

Och resultatet ska vi smaka på någon dag.

Där jag hade dragit upp en lök för en tid sen gömde sig en hel drös Åkersniglar. Små rackare. I ett annat hål fiskade jag upp massor av snigelägg. Det ser ut som små små glaspärlor. Nästan helt genomskinliga.

När det har torkat upp lite ute ska jag gräva om all jord. Jag har inte gjort det på några år, ska ju inte störa microlivet heter det ju. Jag tror att det gjort att jag hade snigelinvasion i år. Det tillsammans med det fuktiga småkyliga vädret i juni.

// Helena