Sommarlov och tid

12 juni, 2015 Av Av helenasahlqvist

Igår gick barnen på sommarlov. Jag kom på i sista stund att jag ville vara ledig hela dagen. Det var inga större problem. En av fördelarna med den tjänst jag har nu.
Hade tänkt hitta på något kul med barnen, men Lina följde med en kompis hem så det blev bara jag och Emil. Åkte till affären och köpte saker till en tårta och åkte hem. Bakade tårtbotten och funderade på hur jag skulle få ner alla delar till poolen från vinden. Alla kartonger utom en gick bra att ta ner, men en är så tung. Den band jag ett rep i och firade ner. Det gick ju faktiskt bra det med.
Poolbygget tog i princip hela dagen, varvat med lunch och så en långfika på eftermiddagen med tårta. Lina och kompisen kom hem för att sova hos oss. Passade på att bjuda kompismamman på kaffe och tårta.
Grillade på kvällen. Det blev 100% kyckling. Blev så glad när jag hittade förpackningen i frysdisken. För en gångs skull kyckling utan en massa vatten. Det var dessutom riktigt gott. Smakade precis som kyckling ska smaka.
Började fundera över hur skönt det skulle vara att ha sommarlov. Vara ledig från det skolan slutade tills den började igen. Vad mycket tid barnen skulle få. Vad mycket man skulle kunna göra. Hade ju planerat två somrar med helledigt när jag pluggade. Nu kom ju lite annat i vägen, så det blev ju aldrig så.
Spånade på om det skulle vara värt att spara ett par år och sen vara tjänstledig eller liknande en sommar. Helt klart värt det. Kommer ihåg att pappan i familjen i Brasilien i serien ”Familjer på äventyr” sa något liknande ”Nyckeln till frihet är tid”. Jag är nog beredd att hålla med. Att ta sig tid är mycket mer värt än pengar. Vad ska man med alla pengar till om man inte hinner med att leva? För mig är inte att leva att gå till jobbet varje dag. För mig är att leva att slappna av och göra roliga saker. Pyssla hemma, resa och se nya platser, bara vara. Egentligen skulle man ha pension nu, när man är pigg och orkar. Vad ska man med pension till när man är gammal och inte orkar röra sig. Skulle ju inte gå i praktiken, men ändå.
Tänk också om alla de som vill jobba mindre, vara lediga mer, kunde få det. Det skulle ju egentligen skapa mer jobb. Speciellt om man värdesätter fritiden, att man inte får betalt för den. Fritiden är betalning i sig. Vad är fritiden värd? Nationalekonomi, jag vet. Intressant dock.
Nej, det tål att tänka på, innan barnen blir för stora. För vad skulle vi göra om vi har ledigt två månader en sommar? Svaret är ganska givet: Vi skulle ta husvagnen och se Europa!

// Helena